Tuesday, December 25, 2012

Umrah Ramadan: Perihal Nada Dering

Sedang saya berteleku di dalam Masjid Nabawi di Madinah Al Munawwarah...

...tiba-tiba terdengar nada dering yang tidak sepatutnya kedengaran di dalam masjid yang mulia itu atau di mana-mana masjid pun di dunia ini. Kuat bunyinya.

Fokus saya terganggu. Kepala melilau-lilau mencari empunya telefon bimbit tersebut. Namun saya tidak berjaya menemukan si dia.

Bukan sekali. Tetapi dua kali saya mendengar nada dering yang sama pada hari yang berlainan sepanjang saya berada di Madinah.

Barangkali empunya telefon tidak tahu. Jika terjumpa, ingin saya beritahu. Namun apakan daya. Saya tidak berjaya mengesannya.

Mungkin pada dia, nada dering itu hanyalah sebuah lagu yang catchy. Lalu dia memilihnya sebagai nada dering. Memang saya tidak nafikan perkara itu (terlalu catchy sehingga pada suatu masa dahulu liriknya pernah diubah oleh entah siapa-siapa menjadi lirik yang sangat 'nakal' bunyinya). Namun yang dia tidak tahu lagu itu adalah lagu yang sering dinyanyikan oleh penganut agama Kristian sewaktu menyambut hari Krismas iaitu "Jingle Bells!"

* Kadang-kadang saya rasa bagus juga kerana kita di Malaysia diberi pendedahan tentang dunia barat (walaupun banyak yang tidak elok daripada yang elok). Sekurang-kurangnya kita boleh pilih mana yang baik dan mana yang tidak (semoga kita tidak tersalah membuat pilihan)...dan akan lebih berhati-hati agar tidak terjadi seperti kes jemaah wanita di atas yang mungkin tidak mendapat pendedahan yang serupa. Wallahu 'alam... 

Tuesday, November 27, 2012

Song of the Lonely Mountain - Neil Finn

Ini lagu credit untuk filem "The Hobbit: An Unexpected Journey."

Rasanya lagu "Over The Misty Mountain Cold" nyanyian si Dwarf Thorin Oakenshield lebih sedap didengar daripada lagu ini. Tapi tak mengapalah...lagu ini pun cuma lagu credit. Nikmati sahajalah.

* Dengar-dengarnya para pelancong asing yang datang ke Wellington, pasport mereka akan dicop atas nama Middle Earth - bukan New Zealand - sempena tayangan perdana "The Hobbit" sekarang ini. Huwaaa...nak juga! Tak aci betul...!

** I miss New Zealand so much...uhuhuhu!


Saturday, November 10, 2012

Catatan Kembara K-Pop: Tentang Handphone

Seoul, saya datang!

Sebenarnya saya tidak begitu teruja sangat hendak menghabiskan cuti di bumi K-Pop ini. Risaukan kucing yang tidak begitu sihat, saya hampir-hampir sahaja ingin membatalkan tiket penerbangan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon yang sudah ditempah sejak bulan Julai yang lalu. Tetapi, alang-alang menyeluk kad kredit untuk menempah tiket, biar sampai satu badan ke Seoul.

Alhamdulillah. Sampai juga saya ke Seoul pada bulan lepas walaupun dengan sedikit rasa berat hati. Satu hal yang saya fikirkan (setelah membaca beberapa travel blog yang lain), adakah perlu saya menyewa handphone apabila sampai di sana? Kenapa saya fikirkan hal yang remeh dan yang temeh ini? Kerana yang remeh dan yang temeh inilah yang berlegar di sekeliling kita. Okay, itu tidak menjawab soalan.

Ini jawapannya. Katanya bandwidth yang digunakan di Korea Selatan tidak sama dengan yang digunakan di negara ini. Tidak compatible. Ini maklumat yang saya dapat di blog BackpackerBusuk.

Disebabkan itu, sebaik sahaja sampai, saya cuba menghantar SMS ke Malaysia.

Beberapa minit kemudian...

Ada balasanlah! Yeay! Tidak payah sewa handphone! Tidak payah seluk kad kredit lagi! Fuh, selamat. Jadi kepada sesiapa yang akan ke Korea Selatan, rasanya tidak perlulah menyewa handphone kalau sudah biasa roaming di negara lain. Itu pendapat saya berdasarkan pengalaman ini. Apa-apapun, pilihan terletak di tangan masing-masing.

Baiklah. Itu cerita tentang handphone saya. Mahu cerita tentang handphone orang Seoul pula...boleh tersipu-sipu saya jadinya (saya mahu tutup muka sekejap, malu betul!).

Baik, sambung semula. Rata-rata orang Seoul menggunakan handphone berjenama Samsung (patriotik sungguh mereka ini). Kalau dalam subway, jangan ceritalah. Masing-masing menghadap handphone - Galaxy SII, SIII, Note...to name a few. Malu betul hendak keluarkan handphone saya yang dalam kategori not-so-smart-phone. Kalau ada pun yang menggunakan handphone yang sama kategori dengan saya, mereka ini tidak lain dan tidak bukan ialah...orang-orang tua atau dalam bahasa yang sedap didengar; warga emas. Toink!

Jadi, itulah catatan saya tentang handphone. Bersambung cerita tentang perkara lain pula di lain masa. Annyeong (eh, betulkah?).


Inilah salah satu contoh not-so-smart-phone. Buat rujukan andai ada yang sudah lupa bagaimana rupanya :P

Sunday, October 21, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 12

LAKE TEKAPO - OAMARU

"I've a grand memory for forgetting (Saya mempunyai daya ingatan yang kuat untuk lupa)" - Robert Louise Stevenson

Semasa kami meninggalkan Oamaru Blue Penguin Colony, hujan turun renyai-renyai. Dan hujan masih lagi renyai semasa kami sampai di Dilaan Turkish Cafe. Untuk sampai ke sana, berpusing-pusing jugalah. Sekejap belok kanan, sekejap belok kiri, lepas itu belok kanan lagi. Itulah 'untungnya' ada GPS. Kalau ada jalan pintas, jalan jauh juga yang akan ditunjukkan. Nasib baik pemandu kereta a.k.a. Chik sangat tabah dan gigih memandu. Jika tidak, dia terpaksa memasak pada malam itu. Hihihi~

Sebaik memasuki kafe, teragak-agak juga hendak membuat pesanan. Saya manalah biasa makan makanan dari negara Timur Tengah. Dan, rasanya itu kali pertama kami makan di luar sejak sampai ke bumi Maori ini. Saya tidak ingat nama makanan yang kami pesan. Chik memilih untuk makan kebab ayam yang diletakkan dalam roti pita bersama dengan sayur-sayuran. Dia juga diberikan pilihan dua jenis sos. Saya pula memilih kebab kambing yang ditaburkan di atas selonggok kentang goreng yang kemudian disirami sos barbeku dan...oh, tiada dan-dan. Saya cuma boleh pilih satu jenis sos sahaja. Sedih! (Maaf tiada gambar untuk menunjuk-nunjuk. Jadi bayangkanlah menu kami itu mengikut daya imaginasi masing-masing).

Harga keseluruhan makanan termasuk air dalam tin adalah NZD33. Mahal? Memang mahal tetapi saiz makanan sangat besar. Tidak padan langsung dengan saiz perut kami yang rasanya cuma boleh muat lebih kurang separuh daripada jumlah keseluruhan makanan yang dihidangkan.
 
Tuan punya kafe yang bernama Abdullah begitu ramah melayan semasa kami sedang makan. Macam-macam perkara yang diceritakannya. Daripada kisah bagaimana dia memulakan perniagaan di Oamaru sehinggalah kepada keluh kesah beliau terhadap beberapa orang rakan senegara dan seagama yang menetap di New Zealand yang sudah terpesong daripada ajaran agama. Tidak dapat hendak saya menceritakannya satu persatu di sini kerana jika saya ceritakan juga mahunya catatan saya ini akan bertukar menjadi novel pula nanti.

Di samping Tuan Abdullah, ada seorang lagi yang kami lihat bekerja di kafe tersebut. Seorang gadis manis yang kami rasa dia merupakan orang Turki juga. Mungkin anak perempuan Tuan Abdullah. Isteri rasanya tidak mungkin kerana gadis itu kelihatan terlalu muda jika dibandingkan dengan beliau. Untuk mendapatkan kepastian, Chik bertanya, "Is she your daughter?" sambil menunjuk ke arah gadis tersebut.

"Oh, Aishah? No, no. She's my staff. I'm not married yet."

Hahaha! Rupa-rupanya sangkaan kami meleset sama sekali. Tuan Abdullah belum berkahwin lagi rupanya. Patutlah ramah betul dengan kami.

"Dia tengah cari calon tu, Siti. Siti kan suka New Zealand...boleh la tu...hehehe!"

Pandai betul Chik mahu padankan saya dengan Tuan Abdullah. Sebenarnya saya rasa Chik yang berminat sebab dia yang paling rajin melayan Tuan Abdullah bercakap, manakala saya lebih rajin melayan makanan...hehehe! 

Disebabkan kesudian kami mendengar dan melayan cerita Tuan Abdullah, beliau dengan baik hatinya membelanja kami teh Turki (tetapi bukan Apple Tea Turki yang terkenal itu..uhuk!). Apa-apapun saya tetap bersyukur dengan rezeki yang diberikan; walaupun saya syak beliau sebenarnya mahu mengorat Chik...hahaha!

Disebabkan saiz makanan yang besar dan kami tidak dapat menghabiskannya, kami meminta Tuan Abdullah membungkus saki baki makanan yang masih belum dijamah. Semasa kami hendak meninggalkan kafe, sempat Tuan Abdullah mengucapkan, "See you again."

"Macamlah kita akan jumpa dia lagi," kata Chik dengan penuh yakin.

Maka, kami pun pulang ke hotel dengan rasa kekenyangan yang amat. Sampai sahaja di hotel, tidak sabar-sabar saya hendak mengeluarkan poskad-poskad dari dalam beg sandang. Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini saya ada membeli poskad untuk dihantar kepada diri sendiri, kakak di rumah dan rakan sekerja. Sedang saya seronok-seronok membelek dan memikirkan apa yang hendak ditulis di dalam poskad-poskad itu, tiba-tiba Chik bertanya, "Siti ada nampak beg orang tak?"

Tidak perasan pula saya. Mungkin dalam kereta, tetapi Chik kata tiada. Yang saya ingat semasa balik dari Oamaru Blue Colony tadi Chik ada membawa beg sandangnya itu. Jadi, besar kemungkinan beg Chik tertinggal di kafe tadi. Chik...Chik...'penyakit' pelupanya menyerang lagi. Aduhai...

Namun, dalam hati saya terasa lucu juga. Nampaknya, kuat betul jodoh Chik dengan Tuan Abdullah...ahaks!

"Siti kena teman orang pergi sana balik," pinta Chik dengan penuh harapan lalu memadamkan rasa kelucuan dalam hati saya. Sudah semestinya saya akan temankan Chik. Sebagai seorang sahabat yang baik (puji diri sendiri) tidak mungkin saya biarkan dia memandu seorang diri di bumi yang asing ini.

Namun apabila sampai di kafe, saya tidak menemani Chik masuk ke dalam. Saya cuma melihat apa yang berlaku melalui dinding kaca kafe tersebut. Tidak lama kemudian Chik keluar dari kafe dengan wajah berseri-seri sambil menyandang begnya yang memang sah tertinggal di sana.

Sebaik masuk semula ke dalam kereta, Chik memberitahu bahawa dia telah 'dipermainkan' oleh Tuan Abdullah. Pada mulanya beliau beria-ia kata tidak nampak beg Chik. Setelah nampak Chik gelabah barulah dia mengaku yang beg Chik memang tertinggal di sana dan pergi mengambilnya di belakang kafe. Tidak fasal-fasal Chik terkena penangan gurauan orang Turki...hahaha!

Sebaik sampai di hotel, saya sambung kembali aktiviti yang tergendala tadi.

Ini poskad untuk rakan sekerja di department saya. Saya suka poskad ini sebab...

...ada multiple choice. Jadi tandakan sahaja apa yang hendak disampaikan. Tidak perlu peningkan kepala fikir apa yang hendak ditulis. Hewhewhew~

Dua poskad di atas untuk dikirimkan kepada diri sendiri (atas) dan kakak (bawah).

Setelah berpuas hati dengan apa yang ditulis dan menampal setem untuk kiriman poskad antarabangsa yang setiap satunya bernilai NZD2, saya pun membersihkan diri dan kemudian solat.

Kemudian saya makan makanan yang dibungkus tadi. Tetapi tidak juga dapat dihabiskan. Disebabkan tiada apa yang hendak dibuat - televisyen pun tiada rancangan menarik - kami tidur awal malam itu.

Namun, sukar sungguh hendak tidur kerana badan terasa panas. Saya sangka saya diserang hot flush (salah satu kesan sampingan rawatan yang saya terima pada waktu itu). Tetapi saya perasan Chik pun macam gelisah. Saya periksa heater. Oh, patutlah. Lupa pula semasa mula-mula sampai bilik hotel pada petang tadi, saya telah memasang heater ke laras maksimum. Patutlah panas menggila. Setelah saya turunkan laras suhu, barulah boleh tidur dengan lena...

-Bersambung-

Sunday, October 7, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 11

LAKE TEKAPO - OAMARU

"It's practically impossible to look at a penguin and feel angry (Secara praktikalnya, rasa marah boleh hilang setelah melihat seekor penguin)" - Joe Moore

Agak-agaknya apakah haiwan comel yang berwarna biru itu, ya? Kalau ada yang jawab Doreamon...memanglah. Memang salah jawapan itu. Haiwan comel yang berwarna biru yang ingin kami lihat itu ialah...penguin!

Nanti dulu. Penguin berwarna biru? Penguin comel? Buang tebiat? Tolong ya. Ini penguin bukan sebarang penguin. Penguin yang dimaksudkan ialah blue penguin yang merupakan spesis penguin yang paling kecil di dunia. Sudah lumrah dunia...apa-apa yang dikaitkan dengan apa sahaja yang kecil pastilah ia comel. Termasuklah penulis "Perempuan Pengembara" ini. Eh? *Tetiba*

Dengan berpandukan GPS, Chik memandu ke Oamaru Blue Penguin Colony. Tidak sabar rasanya hendak melihat blue penguin. Kalau boleh, mahu sahaja saya melompat-lompat dalam kereta. Tetapi dalam kereta mana boleh melompat-lompat. Jadi, duduk diam-diam sahaja sambil mata bergilir-gilir mengerling GPS dan jalan di hadapan; jalan di hadapan dan GPS. Nasib baik tidak sampai sepuluh minit kami sudah sampai di sana, kalau tidak boleh juling mata saya dibuatnya.

Bayaran masuk untuk 'Evening Viewing' adalah NZD25.00 seorang. Seperti biasa Chik akan bayarkan dahulu. Memandangkan acara mengintai penguin hanya akan bermula pada pukul 5:30 petang, kami menghabiskan masa melihat-lihat cenderamata yang dijual di dalam kedai cenderamata. Saya membeli beberapa keping poskad. Kononnya untuk dihantar kepada rakan sekerja, untuk diri sendiri, dan untuk kakak di rumah. Itu pun saya mendapat idea daripada blog-blog kaki jalan yang lain. Tidak lupa juga saya membeli bookmark. Saya mahu beritahu (walaupun mungkin tiada siapa pun yang mahu tahu) bahawa sebelum sampai New Zealand, saya sudah menanam azam untuk mengumpul bookmark dari setiap negara yang saya akan kunjungi nanti. Ini baru namanya pengembara yang cintakan buku. Ewah! Dan kepada rakan-rakan yang pergi ke luar negara dan mahu memberikan saya cenderamata, cukuplah dengan memberikan bookmark kepada saya. Terima kasih. *Tetiba*

Dalam pukul 5:15 petang, kami mula bergerak ke viewing deck yang terletak di belakang bangunan Oamaru Blue Penguin Colony.

Pemandangan di tepi pantai itu memang cantik. Air laut kelihatan berwarna biru. Laut biru dan penguin biru (yang belum muncul)...langit pun biru...ahhh...menarik, bukan? Cuma satu sahaja yang saya kurang senang (mungkin juga Chik) pada masa itu iaitu suhu yang sejuk. Boleh jadi 'biru' kami dibuatnya. *Tetiba*

Sementara menunggu penguin naik ke darat, kami dan juga para pengunjung yang lain bersiar-siar (bukan boleh bersiar-siar jauh pun, depan viewing deck sahaja) sambil menikmati keindahan pantai. Kelihatan beberapa ekor anjing laut yang gemuk-gemuk sedang bersantai di atas batuan yang terdapat di tepian pantai. Jangan risau, faktor kegemukan anjing laut-anjing laut tersebut bukan disebabkan mereka menjadikan penguin yang akan naik ke darat sebagai hidangan mereka. Tidak sama sekali. Itu seperti yang diberitahu oleh petugas di situ. Tidak mengapa. Kita tunggu dan lihat. Sementara menunggu, kami bergambar dan mengambil gambar anjing laut-anjing laut tersebut.  

Pemandangan pantai dari viewing deck.

Cari benda tersembunyi: Di manakah anjing laut?

Cari benda tersembunyi 2: Di manakah anjing laut?

Cari benda tersembunyi 3: Di manakah anjing laut? Kalau tak nampak juga, tak tahulah hendak kata apa.

Tepat pada pukul 5:30 petang, juru acara yang bernama Elaine (merangkap cashier di kedai cenderamata tadi) mula memberikan kata-kata aluan kepada para pengunjung. Juga mengingatkan kami agar tidak menggunakan sebarang alat elektronik yang mengeluarkan cahaya putih. Cahaya putih lagi. Saya ingat di Lake Tekapo sahaja cahaya putih tidak dibenarkan. Rupa-rupanya di sini juga tidak dibenarkan. Cahaya putih akan mengganggu dan menakutkan penguin, katanya. Itu bermakna kami tidak dibenarkan untuk mengambil gambar semasa penguin naik ke darat nanti. Hmm...

Mereka bukan main-main apabila mereka mengatakan tidak boleh mengambil gambar, menggunakan telefon bimbit, dan apa sahaja gajet yang mengeluarkan cahaya putih. Mereka memantau setiap pengunjung yang melanggar peraturan tersebut. Sesiapa sahaja yang didapati 'bersalah' akan ditegur dengan segera - termasuklah Chik. Ini menimbulkan rasa tidak puas hati kepada Chik. Sayalah yang terpaksa mendengar luahan Chik di atas rasa ketidak-puasan hatinya itu. Saya seperti biasa hanya mampu tersenyum walaupun ada rasa tidak puas hati juga. Iyalah...tidak dapat ambil gambar. Nanti saya tiada bukti yang saya pernah datang ke situ untuk melihat blue penguin. Siapa yang akan percaya dengan saya nanti? Isk!

Dalam melayan rasa tidak puas hati, tiba-tiba Elaine memaklumkan kepada kami bahawa kumpulan pertama penguin sedang berenang menghampiri pantai untuk naik ke darat. Semua mata menyorotkan pandangan ke arah pantai. Apabila tiba di tepi pantai, kumpulan penguin itu mula keluar dari air laut dan merehatkan diri sebentar di batuan yang terdapat di tepi pantai. Waduh, waduh...mereka sangat comel! Rasa tidak puas tadi tiba-tiba hilang entah ke mana. Yang ada cuma rasa suka hati. Tersenyum-senyum saya melihat penguin-penguin tersebut seolah-olah sedang melihat kucing-kucing kesayangan saya sendiri.

Mereka bergerak mendaki tebing dengan agak perlahan. Sekejap-sekejap mereka berehat. Mungkin untuk menghilangkan lelah atau mungkin untuk memanaskan badan. Kasihan pula saya melihat penguin-penguin tersebut kerana badan masing-masing sedang menggigil dengan kuat. Anjing laut-anjing laut yang sedang bersantai hanya memandang mereka tanpa berbuat apa-apa. Memang benarlah seperti kata petugas di situ, penguin-penguin tersebut selamat daripada menjadi hidangan anjing laut.

Apabila penguin-penguin tersebut sampai di atas tebing, mereka mula terkedek-kedek berjalan dan berlari-lari penguin menuju ke arah pagar kayu yang memisahkan tebing dengan koloni tempat mereka bermalam. Pada tempat tertentu di pagar tersebut ada pintu masuk kecil. Di situlah penguin-penguin itu meloloskan diri untuk masuk ke dalam koloni mereka.

Beberapa minit kemudian kumpulan kedua pula sampai. Maka, bermulalah sekali lagi proses tadi. Begitulah seterusnya dengan kumpulan-kumpulan penguin yang lain. Pada kumpulan terakhir yang naik sebelum kami pulang, ada seekor penguin yang terpisah daripada ahli kumpulan yang lain. Entah mengapa ia naik menuju ke arah viewing deck. Masing-masing teruja apabila penguin itu masuk ke kawasan viewing deck. Aduh...cair hati saya melihatnya. Penguin itu betul-betul ada dekat dengan kami...berjalan terkedek-kedek seperti seorang kanak-kanak yang kehilangan ibunya (amboi metafora...ahaks).

Kami tidak berlama-lama memerhati penguin tersebut masuk ke dalam koloninya akibat tidak tahan kesejukan. Sebenarnya kami mahu beransur pulang semasa penguin itu masuk ke kawasan viewing deck. Lagipun sudah sejam kami menghabiskan masa di situ. Hari sudah gelap. Perut pula sudah bergelora minta diisi.

Jadi, agenda kami seterusnya adalah makan. Masak atau makan luar? Itu persoalan yang dikemukakan oleh Chik. Rasa seperti mahu makan di luar. Lagipun semasa mula-mula sampai di Oamaru tadi kami ternampak sebuah restoran Turki di pusat bandar. Kami bersetuju untuk makan di situ. Cuma kami tidak ingat di mana lokasi sebenar restoran tersebut. Nasib baik Chik mendapat idea untuk cuba mencarinya dalam GPS. Ada menu untuk Places of Interest dan sub menu Food. Dan kami jumpa satu-satunya restoran Turki di Oamaru - Dilaan Turkish Cafe. Tidak syak lagi itulah restoran yang kami nampak tadi. Maka, ke sanalah arah tujuan kami seterusnya.

-Bersambung-            

Monday, August 27, 2012

Umrah Ramadan: Pengalaman yang 'Menyeramkan'

Malam itu malam terakhir kami di bumi Madinah. Jadi, untuk kelainan kami semua bersepakat untuk menunaikan solat terawikh di laman foyer Masjid Nabawi.

Cuaca - seperti biasa - panas dan kering walaupun di waktu malam. Cuma kekadang angin akan bertiup sepoi-sepoi bahasa bagi mendinginkan tubuh kami yang sedang bersolat.

Setelah beberapa rakaat menunaikan solat, saya makin terasa panas di tapak kaki terutama sekali yang di sebelah kanan. Lapisan plastik biru yang dijadikan alas tidak berjaya mengurangkan kepanasan kaki. Sehingga sampai pada satu tahap saya terpaksa menjengketkan kaki sekali sekala untuk menghilangkan kepanasan yang dirasa.

Akibat tidak tahan, mungkin terlintas di fikiran saya (yang waktu itu masih sedang bersolat), atau mungkin juga merintih, "Ya Allah...tak tertahan rasa panas di tapak kaki ini. Alangkah bagus jika rasa panas ini bertukar kepada sejuk."

Rasanya tidak sampai seminit, apabila tiba-tiba tapak kaki kanan saya terasa sejuk dan nyaman. Terus terang saya rasa darah saya berderau. Mana mungkin 'permintaan' saya dimakbulkan dalam 'sekelip mata'? Betulkah apa yang saya rasa?

Usai memberi salam, terus saya periksa tapak kaki. Basah. Rupa-rupanya ada air zam-zam yang tertumpah lalu mengenai tapak kaki saya. Punca air daripada cawan seorang jemaah yang berada di saf belakang saya. Bukan betul-betul di belakang, tetapi dia berada di sebelah kiri belakang saya. Kalau diikutkan logik, air zam-zam yang tertumpah itu pasti akan mengalir ke hadapan kerana cawan yang tumbang menghadap ke depan. Tetapi air yang tumpah melencong ke kanan (agak jauh juga arah aliran air), lalu membasahi tapak kaki kanan saya.

Meremang bulu roma saya dibuatnya. Namun dalam hati tetap mengucapkan rasa syukur.

Peristiwa tersebut menambahkan keyakinan saya bahawa benarlah di Tanah Suci ini, segalanya diberikan atau dibalas secara 'tunai.'

Sunday, August 12, 2012

Umrah Ramadan: Puasa yang Panjang

Pejam celik, pejam celik...diam tak diam...kita sudah memasuki fasa terakhir bulan Ramadan. Semoga segala amalan kita walaupun sedikit akan diterima Allah hendaknya.

Setiap kali datangnya bulan Ramadan, saya selalu teringatkan pengalaman berpuasa untuk tempoh yang panjang lebih kurang 5 tahun yang lepas. Selalunya memori ini disimpan dalam hati (ewah, bahasa...) tetapi kali ini saya ingin mengongsinya dengan khalayak umum.

Ramadan 1428 bersamaan September 2007, saya dan Chik antara hamba-hamba Allah yang bertuah mendapat panggilan-Nya untuk mengerjakan umrah.

Pada hari ketiga umat Islam di Malaysia menunaikan ibadat puasa, kami berangkat ke Tanah Suci untuk menunaikan umrah. Sebelum berangkat kami diberitahu oleh pegawai yang mengendalikan pakej umrah bahawa atas masalah teknikal, kami akan terpisah dengan mahram tumpang kami. Waktu penerbangan kami adalah seperti yang dijadualkan iaitu pada pukul 12:45 tengah hari. Manakala mahram tumpang kami dan beberapa orang ahli jemaah lain hanya akan berangkat pada petang nanti iaitu lebih kurang pada pukul 4:00 petang.

Pegawai tadi meminta kami menunggu mahram tumpang di kaunter Imigresen apabila kami sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Jeddah nanti. Itu bermakna kami perlu menunggu lebih kurang 5 hingga 6 jam sebelum kami boleh check-in bersama-sama mahram tumpang kami. Ya, Allah...belum pun menjejakkan kaki ke Tanah Suci kami sudah diuji sebegini. Apalah nasib. Namun begitu, kami tetap redha.

Sambil memandang wajah saya yang suci ini pegawai tadi bertanya, "Kenapa? Takut?"

Eh, adakah wajah suci saya telah mula menunjukkan garis-garis ketakutan? Is it too obvious? Saya bukannya takut apa...takut mengenangkan bagaimana keadaan di Tanah Suci nanti. Maklumlah di sana nanti dengar katanya segala benda akan dibalas secara 'tunai'...saya ini bukanlah seorang perempuan yang alim lagi solehah. Takut, memang takut. Ini bukan kembara yang biasa-biasa. Ini lebih kepada kembara spiritual!

Tetapi sebagai seorang yang boleh tahan tinggi juga egonya saya menjawab, "Eh, tak adalah. Mana ada takut..biasa je."

Maka, pada tengah hari itu kami pun berangkat menaiki penerbangan bersama-sama dengan ahli jemaah yang sama waktu penerbangannya dengan kami.

Beberapa jam dalam penerbangan...

Lebih kurang hampir waktu berbuka di Malaysia, para pramugara dan pramugari kelihatan sibuk menghidangkan makanan kepada para jemaah umrah. Bau makanan begitu menyucuk-nyucuk ke dalam lubang hidung saya. Perut pula sedang mendendangkan nasyid. Tetapi dalam hati masih ragu-ragu dan tertanya-tanya bolehkah saya berbuka puasa sekarang?

Salah seorang ahli jemaah - yang gayanya seperti seorang ustaz - yang satu rombongan dengan kami kelihatan sedang berlegar-legar di sekitar tempat duduk ahli rombongan sambil menegur agar kami tidak berbuka puasa pada waktu itu. Katanya belum sampai waktu lagi kerana langit masih cerah. Saya melontarkan pandangan ke luar tingkap. Memang langit kelihatan terang benderang.

Semasa kursus umrah yang saya dan Chik ikuti sebelum memulakan perjalanan, Ustaz Daud Che Ngah juga ada berpesan agar kami teruskan berpuasa sekiranya semasa dalam penerbangan nanti langit masih cerah. Lagipun pengertian puasa itu sendiri sudah jelas lagi bersuluh; menahan diri daripada makan dan minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa mulai dari terbit fajar hingga terbenam matahari. Namun katanya nanti kami sudah termasuk dalam golongan musafir. Dan selayaknya sebagai musafir, kami dibolehkan untuk berbuka puasa dan wajib menggantikannya nanti.

Chik begitu bertegas hendak meneruskan puasa walaupun makanan kami sudah terhidang di hadapan mata. Saya pula masih di persimpangan dilema - antara hendak berbuka dengan tidak. Seorang makcik yang duduk di barisan kerusi tengah dan kerusinya bersebelahan dengan Chik (kerusi mereka hanya dipisahkan oleh aisle), beria-ia cuba mengajak kami berbuka sambil mulutnya sudah mengunyah makanan. Walaupun sedikit tergugat, namun akhirnya saya mengambil keputusan untuk meneruskan puasa bersama-sama dengan Chik. Makanan yang dihidang tadi kami simpan supaya boleh dibuat santapan berbuka apabila sampai di Jeddah nanti.

Lebih kurang pukul 10:00 malam waktu Malaysia (lebih kurang pukul 6:00 petang waktu tempatan), kami akhirnya tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Jeddah.

Seperti yang dipesan oleh pegawai pengendali pakej umrah semasa di Malaysia tadi, saya dan Chik tidak beratur sebagaimana ahli rombongan yang lain untuk pemeriksaan imigresen. Saya melihat sahaja barisan jemaah yang sedang beratur di hadapan kaunter imigresen. Sayu mula terasa...

Ini tidak boleh jadi!

Chik dan saya berpakat untuk bertanya kepada mana-mana ahli rombongan lelaki yang sudi menjadi mahram tumpang kami secara bidan terjun. Namun hampa kerana tiada seorang pun yang mahu menolong, termasuklah seorang jemaah yang gayanya seperti seorang ustaz tadi. Cheh! Hati saya hampir mengelegak. Sudahlah perut lapar, kaki pula sudah mula mengigil. Namun saya sabarkan sahaja. Ini mungkin ujian Allah untuk kami berdua.

Tiba-tiba saya mendapat idea. Kepada Chik saya bentangkan idea tersebut, "Chik, apa kata kita cuba check-in juga. Kita pergi kaunter sama-sama. Mana tau boleh lepas."

Chik terus sahaja bersetuju dengan cadangan saya itu. Maka, kami sama-sama beratur di belakang barisan jemaah lain yang sudah semakin surut.

Akhirnya tiba giliran kami. Kami sama-sama melangkah menuju ke kaunter imigresen. Secara serentak kami hulurkan pasport kepada pegawai imigresen yang duduk di belakang kaunter. Wajahnya begitu serius sekali. Terasa hilang sedikit ketampanan beliau dek kerana wajahnya yang serius itu.

Beliau memandang kami dengan pandangan yang tajam. Seolah-olah mahu menelan kami berdua. Saya cuba berlagak tenang. Kemudian beliau bersuara, "Mahram! Mahram!"

Erk! Saya pandang Chik, Chik pandang saya. Nampaknya beliau mahu tahu di mana mahram kami. Secara jujur kami beritahu (semestinya dalam bahasa Inggeris) bahawa kami terpisah daripada mahram kami yang ketika itu masih dalam penerbangan menuju ke Jeddah. Namun beliau masih juga mengulang-ulang perkataan mahram kepada kami. Berulang-ulang kali juga kami beritahu bahawa mahram kami masih dalam penerbangan. Pada waktu itu timbul rasa kesal dalam diri saya kenapalah saya tidak belajar bahasa Arab secara betul-betul semasa belajar di sekolah agama dulu.

Tetapi bak kata pepatah, menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian tidak berguna. Memang tidak berguna langsung. Kami tetap tidak dapat menyampaikan apa masalah kami kepada beliau. Terang-terang si pegawai imigresen tidak tahu berbahasa Inggeris. Yang beliau tahu hanya mengulang perkataan mahram yang diucap dengan suara yang tinggi. Rasanya kalau saya ini burung unta, mahu sahaja saya berlari-lari ke luar bangunan dan sorokkan muka ke dalam tanah. Rasa mahu menangis ada juga. Rasa mahu marah diri sendiri pun ada juga - siapa suruh degil sangat tidak mahu dengar pesan pegawai di Malaysia tadi.

Dalam kami menadah telinga mendengar 'bebelan' pegawai imigresen tersebut, tiba-tiba datang seorang lagi pegawai imigresen menuju ke arah kami berdua. Dengan senyuman manis beliau memperkenalkan diri sebagai pegawai atasan di situ dan bertanya apa masalah kami berdua. Syukurlah beliau boleh berbahasa Inggeris. Untuk ke sekian kali, kami jelaskan situasi yang sedang kami hadapi. Namun, walaupun sedang tersenyum manis, beliau tetap nyatakan bahawa sudah menjadi peraturan wanita perlu datang bersama dengan mahram. Kami masih lagi cuba memujuk beliau agar 'melepaskan' kami. Tidak lupa kami membuat muka kasihan.

Mungkin juga kerana kasihan, tiba-tiba beliau bertanya kami datang dari mana. Hampir serentak kami jawab, "Malaysia."

Daripada senyum kasihan wajahnya berubah menjadi lebih ceria, "Oh, Malaysia! Malaysia OK." Lalu dia bercakap dengan pegawai imigresen di belakang kaunter dalam bahasa Arab.

Beliau jelaskan bahawa kami boleh check-in terus sambil memuji-muji betapa bagusnya orang Malaysia. Saya pula terasa seperti sedang bermimpi. Benarkah kami boleh check-in? Ya, Allah...syukur! Syukur dapat check-in tanpa mahram. Syukur kerana saya dilahirkan sebagai rakyat Malaysia.

Waktu itu barulah saya dapat rasakan betapa bangganya saya menjadi rakyat Malaysia. Terharu sungguh!

Selesai urusan imigresen, kami keluar ke bahagian bagasi. Sedih sungguh saya melihat beg kami berdua yang sudah diturunkan dari conveyor belt. Kelihatan begitu terasing sekali. Syukurlah beg kami tidak hilang. Saya hanya boleh mengucapkan terima kasih dalam hati kepada sesiapa yang telah membantu menurunkan beg kami itu.

Setelah mengambil beg, kami berkumpul bersama-sama dengan ahli jemaah yang lain. Nasib baik kami sempat catch-up dengan mereka. Mereka pula masih menunggu mutawif datang menjemput. Dan elok-elok sahaja kami berkumpul bersama mereka, kedengaran bunyi azan menandakan telah masuknya waktu Maghrib dan sekaligus waktu berbuka puasa. Tiada apa yang menggembirakan hati orang yang berpuasa melainkan apabila tibanya waktu berbuka. Saya tidak tahu Chik bagaimana, tetapi pada waktu itu saya memang berasa sangat gembira - setelah hampir 18 jam berpuasa...

Sunday, July 15, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 10

LAKE TEKAPO - OAMARU

"New Zealand is a country of thirty thousand million sheep, three million of whom think they are human (New Zealand mempunyai tiga puluh ribu juta kambing biri-biri, di mana tiga juta daripadanya menyangka mereka adalah manusia)" - Barry Humphries

Sebelum memulakan perjalanan ke Oamaru, haruslah meronda-ronda di sekitar Lake Tekapo terlebih dahulu. Sebenarnya, malam tadi kami merancang untuk naik semula ke Mount John untuk melihat pemandangan Tasik Alexandrina dari atas gunung tersebut pada pagi ini. Maklumlah malam tadi tidak nampak apa-apa dan Adrian pula mengapi-apikan kami dengan mengatakan pemandangan amat cantik pada waktu siang. Tetapi hasrat itu terpaksa dibatalkan atas andaian mungkin suhu di atas sana lebih sejuk berbanding suhu di bawah. Sedangkan suhu di bawah ini kami tidak tahan, apalagi dengan suhu di atas gunung itu nanti. Rasa terkilan ada juga, namun apalah yang boleh saya buat melainkan terpaksa menerima hakikat bahawa kami ini orang Malaysia yang tidak biasa dengan cuaca yang melampau sejuk.

Tidak dapat naik gunung, saya mengajak Chik pergi melawat sebuah bangunan yang sudah menjadi ikon di Lake Tekapo iaitu "Church of the Good Shepherd." Gereja kecil ini terletak di tepi persisiran tasik dan tidak jauh dari hostel YHA.

Gambar hiasan semata-mata. 

 
Di tepi gereja, seorang perempuan kelihatan jakun melihat rumput yang merimbun.

Di situ kami hanya bergambar. Ada masuk sekejap dan melihat-lihat cenderamata seperti poskad yang dijual berdekatan dengan pintu masuk gereja.

"Kalau kita beli poskad ni, tak apa ke?" tanya saya kepada Chik. "Rasanya kalau kita beli kita dah macam tolong dia orang maintain church ni. Baik tak payah, kan?" saya tanya, saya juga yang menjawab.

"Ha'ah Siti, baik tak payah."

Kami pun keluar dari gereja lalu berjalan pula menuju ke tugu seekor anjing yang saya kira 'good shepherd' itu. Ia terletak beberapa meter dari gereja.

Semua orang memandang tinggi kepada anjing ini. Tidak hairanlah ia berhidung tinggi. 'Good shepherd' konon...

Setelah puas meronda-ronda dan bergambar, barulah kami betul-betul memulakan perjalanan ke Oamaru. Seperti biasa Chik akan set dahulu alamat tempat penginapan kami di destinasi seterusnya ke dalam GPS. Tempat penginapan kami di Oamaru ialah "Oamaru Top 10 Holiday Park."

Tidak berapa lama kami memulakan perjalanan, Chik berhenti untuk membeli kopi apabila dia ternampak sebuah 'warung' kopi di tepi jalan. Ubat mengantuk katanya kerana hari ini Chik masih mahu memandu. Kami melepak sekejap di kedai "Three Creeks Arts & Crafts" yang terletak bersebelahan dengan 'warung' kopi tersebut.

Tempat melepak. Pemilik kedai ini adalah juga pemilik 'warung' kopi.

Puas melepak, kami meneruskan semula perjalanan. Dalam perjalanan kali ini kami banyak berhenti untuk mengambil gambar. Pantang nampak ladang kambing biri-biri, mulalah saya mengajak Chik untuk berhenti bagi meninjau-ninjau kemungkinan untuk bergambar.

Gembira tidak terkata!

Agak-agak ada tempat untuk memarkir kereta yang bagus, kami berhenti di tepi sebuah ladang kambing biri-biri. Sekadar untuk mengambil gambar kerana melawat ladang kambing biri-biri tidak termasuk dalam jadual perjalanan kami. Dapat mengambil gambar dari luar pagar pun sudah cukup bagi kami.

Buah cempedak di luar pagar, kambing biri-biri di dalam pagar. Eh?

Apa yang membuatkan kami terhibur sepanjang kami berhenti itu adalah apabila melihat keletah kambing biri-biri yang kelihatan sungguh 'berminat' memandang kami. Kalau manusia, kambing-kambing tersebut boleh dikategorikan sebagai manusia yang jakun. Jakun pula bukan jakun yang biasa, tetapi jakun tahap dewa. Jakunnya kambing-kambing tersebut sehingga tidak berkelip mata memandang kami.

 "Kawan-kawan, ada manusia tangkap gambar kitalah. Posing cepat!"

Wajah suci seekor kambing biri-biri.

Setelah puas bergambar, kami meneruskan perjalanan melalui State Highway 8. Walaupun dikira sebagai lebuh raya, jalannya sentiasa sunyi daripada kenderaan.

State Highway 8

Perjalanan melalui lebuh raya ini membawa kami sekali lagi ke daerah Fairlie (semasa ke Lake Tekapo juga kami melalui Fairlie). Dari dalam kereta saya ternampak sebuah muzium kecil berwarna merah di tepi jalan. Nama muzium tersebut ialah "Fairlie Museum & Colonial Heritage." Kami singgah untuk melawat muzium tersebut. Bayaran masuk yang dikenakan adalah NZD5 seorang. Tiada apa yang menarik sangat (pada pandangan saya yang bukan 'hantu' sejarah ini) dalam muzium tersebut. Ia hanya mempamerkan barang-barang tinggalan zaman kolonial dan justifikasi mereka akan kepentingan barang-barang atau harta-harta tersebut kepada apa yang membentuk New Zealand amnya dan Fairlie khususnya; terutama sekali tentang sejarah pengembalaan lembu dan kambing biri-biri.

      Peta muzium.

Setelah puas menelusuri sejarah Fairlie, kami meneruskan semula perjalanan ke Oamaru. Perjalanan kali ini agak mencabar walaupun bukan saya yang memandu. Jalan yang dilalui berbukit-bukau. Ada jalan yang sempit. Ada jalan yang curam dan terletak betul-betul di lereng bukit. Walaupun di tepi lereng, jalannya tidak dipasang penghadang jalan langsung. Kalau kereta terbabas alamat boleh meninggal dunia di tempat kejadian. Tetapi Chik tetap memandu dengan cool.

"Cakap, jalan macam mana yang orang tak pernah lalu. Rasanya semua dah lalu. Terer tak aku?" lebih kurang begitulah kata Chik yang kagum dengan dirinya sendiri...hehehe! Dalam kecut-kecut perut, saya mengakui Chik memang seorang pemandu wanita yang saya kagumi. Bukan sebab kami berkawan baik, maka saya berkata begitu. Tetapi saya kagum disebabkan keyakinan tingginya sewaktu memandu. Apatah lagi beberapa hari sebelum kami berangkat ke New Zealand, Chik telah mengalami kemalangan kecil. Keretanya terbabas sewaktu melalui selekoh tajam. Alhamdulillah dia tidak mengalami apa-apa kecederaan. Kalau orang lain pasti sudah mengalami trauma. Chik, walaupun dia mengaku bahawa dia sedikit trauma disebabkan kejadian tersebut - tetapi seperti yang saya kata tadi - dia tetap memandu dengan cool.

Akhirnya, kami tiba di Oamaru pada lebih kurang pukul 4:00 petang, walaupun dalam perjalanan tadi kami banyak berhenti.

Akhirnya tiba di Oamaru.

Berpandukan kepada GPS, terus sahaja kami menuju ke tempat penginapan. Check-in kali ini lebih mudah. Kami tidak lagi terbiar mencari bilik sendirian. Penyambut tetamu dengan baik hatinya membawa kami terus ke bilik yang telah disediakan untuk kami.

 Tada!! Cantik tak bilik ini?

Kami tidak berehat lama di bilik. Lebih kurang pukul 5:00 petang, kami keluar semula untuk aktiviti seterusnya. Setelah puas melihat kambing biri-biri di sepanjang perjalanan tadi, kali ini kami ingin melihat haiwan-haiwan comel berwarna biru pula yang akan memunculkan diri apabila dijemput kegelapan malam.

-Bersambung-

Sunday, July 8, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 9

LAKE TEKAPO - OAMARU

"There is always a best way of doing everything if it be to boil an egg (Setiap perkara itu ada cara terbaik untuk melakukannya, termasuklah cara merebus telur)" - Ralph Waldo Emerson

Pagi itu sebaik bangun daripada tidur Chik terus sahaja mengadu kepada saya, "Siti, orang rasa nak demam."

Oh, tidak. Pemandu merangkap tukang masak utama demam. Ini tidak boleh jadi!

"Pergilah mandi air panas," saya memberikan saranan kepada Chik. Ya, ubat mujarab bagi demam yang biasa-biasa adalah mandi. Kalau demam tidak kebah-kebah walaupun sudah mandi beberapa kali, itu demam luar biasa namanya. Perlu dapatkan rawatan doktor sebelum ia melarat.

Chik akur dengan saranan saya. Ya, selepas mandi, keadaannya lebih baik. Malah, dia begitu bersemangat hendak memasak nasi goreng di communal kitchen dengan bantuan penolong tukang masak iaitu sayalah, siapa lagi. Tolong potong-potong bawang sahaja pun. Maklumlah, wanita berkerjaya seperti saya ini manalah reti memasak. Ahaks.

Sedang Chik sibuk mengacau nasi goreng di atas dapur dan saya pula buat-buat sibuk di dapur, tiba-tiba kami dikejutkan dengan satu bunyi letupan.

POM!

Ingatkan apa. Rupa-rupanya sebiji telur yang direbus dalam sebuah kuali leper di atas dapur yang satu lagi telah pecah lalu meletup. Saya, Chik dan seorang wanita mat saleh yang berada di dapur saling berpandangan. Dari mula-mula masuk ke communal kitchen lagi saya dan Chik sudah tertanya-tanya; siapalah yang bijak sangat merebus telur dalam kuali leper. Kami lihat airnya sudah hampir kering, tetapi tiada siapa pun yang menjaganya.

Pertanyaan kami terjawab apabila seorang wanita cina yang sedang makan di dewan makan bergegas ke dapur sebaik mendengar bunyi letupan. Dia rupanya orang yang bijak itu. Dengan pipi kemerah-merahan ala-ala Snow White, dia meminta maaf kepada kami atas kelalaiannya lalu dengan pantas membersihkan kawasan tempat kejadian letupan itu berlaku. Nasib baik tiada sesiapa yang tercedera. Yang cedera hanyalah telur yang direbus itu. Kasihan.

Selesai memasak, kami bersiap-siap untuk berpiknik di tepi tasik. Nasi goreng telah siap-siap dibahagi dua dalam bekas plastik. Kami lihat tiada sesiapa pun yang bersarapan di luar walaupun ada beberapa bangku dan meja disediakan yang menghadap ke tasik. Semuanya bersarapan di dewan makan sahaja. Apa kelas sarapan dalam dewan makan. Dengan rasa keterujaan yang tinggi kami berdua melangkah keluar dari bangunan hostel.

Di tepi tasik - pemandangan yang menakjubkan inilah yang menggamit kami untuk berpiknik di luar hostel.

Sebaik sahaja melangkah keluar, tahulah kami kenapa tiada sesiapa pun yang bersarapan di luar hostel. Sejuk, kata kau! Ditambah pula dengan angin yang bertiup bukan sepoi-sepoi bahasa; menambahkan lagi kesejukan di luar. Akibat angin yang kuat, kami membatalkan niat untuk bersarapan di bangku di hadapan tasik (seperti yang ditunjukkan di dalam gambar di atas). Tetapi kami tidak pula membatalkan niat untuk bergambar terlebih dahulu...hehehe!

Setelah puas bergambar dalam kesejukan, saya mengajak Chik untuk bersarapan di bangku yang terdapat di tepi bahagian tengah hostel. Walaupun masih di luar, tetapi kami terlindung daripada tiupan angin. Ini adalah kerana hostel YHA itu berbentuk 'U.'

Sarapan saya - nasi goreng dan susu coklat. Nyum, nyum!

Selepas bersarapan kami melepak sekejap di lounge hostel sambil menikmati keindahan tasik dari dalam bangunan.

Orang tidak pandai ambil gambar, beginilah hasilnya - pemandangan tasik dari ruang santai (lounge) hostel. Yang duduk di tengah itu ialah wanita cina yang telurnya meletup tadi (no pun intended).

Di mana-mana tempat penginapan di New Zealand ini, waktu check-out adalah pada pukul 10:00 pagi. Jadi setelah habis mengemas, kami pun check-out dari hostel mengikut masa yang ditetapkan itu untuk meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Oamaru.

-Bersambung-

Saturday, July 7, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 8

CHRISTCHURCH - LAKE TEKAPO

"Di Mana Terangnya Bulan" - Bahruddin Bekri

Itu dia shuttle bus kami sudah sampai. Ia sampai tepat pada masanya. Maka, terpaksalah saya melupakan hasrat untuk bergambar kenangan di hadapan pintu hostel. 

Sebaik kami masuk ke dalam shuttle bus, driver bertanya, "Siti Bakar?"

"Yes," jawab saya ringkas. Sesungguhnya saya redha dipanggil sebagai Siti Bakar.

Shuttle bus terus bergerak meninggalkan hostel. Di dalamnya sudah ada beberapa orang peserta tour yang telah dijemput terlebih dahulu. Selepas kami, tiada lagi peserta yang dijemput. Kami terus dibawa ke ibu pejabat Earth & Sky yang terletak lebih kurang 5 minit perjalanan dari hostel.

Setelah sampai, kami diminta untuk menunggu di dalam bangunan pejabat kerana ada beberapa orang lagi peserta yang datang sendiri ke situ yang belum sampai lagi. Di situ ada dijual pelbagai jenis cenderamata. Tetapi saya hanya mampu melihat sahaja kerana harganya yang agak mahal. Lagipun kami baru sahaja sehari tiba di New Zealand, jadi tidak perlu lagi membeli apa-apa cenderamata.

Apabila semua peserta telah berkumpul, driver tadi yang bernama Adrian meminta kami untuk mengambil setiap seorang sehelai jaket tebal (yang disediakan oleh pihak Earth & Sky) walaupun masing-masing telahpun siap memakai jaket tebal masing-masing. Ini adalah kerana suhu di atas gunung sana berada di bawah paras beku iaitu -5 darjah selsius! Rasanya inilah kali pertama saya akan merasai suhu di bawah paras beku. Gementarnya rasa...

Setelah mendapat jaket tebal, kami semua masuk semula ke dalam shuttle bus. Sebelum bertolak, Adrian memberi taklimat kepada kami.

Menurut Adrian (atau lebih layak dipanggil pakcik Adrian), di Mount John Observatory itu terdapat para pelajar University of Canterbury membuat kajian astronomi dan mencari planet-planet dan bintang-bintang baru di cakerawala. Disebabkan itu, mereka ada meletakkan peraturan yang wajib dipatuhi oleh pihak Earth & Sky dan juga para pelawat di waktu malam iaitu tidak boleh menyalakan apa jenis lampu yang berwarna putih (white lights) di atas sana. Disebabkan itu, apabila kami hampir sampai ke Mount John Observatory nanti, beliau akan memandu tanpa memasang headlights. Biar betul! Secara berseloroh beliau meminta agar kami tidak menjerit apabila beliau menutup lampu nanti kerana beliau akan berasa gementar untuk meneruskan pemanduan.

Setelah menyampaikan taklimat tersebut, kami dibawa oleh Adrian menuju ke Mount John Observatory. Walaupun waktu baru sahaja menunjukkan pukul 6:30 petang, tetapi keadaan sekeliling sudah gelap gelita. Dalam perjalanan, Adrian memberitahu bahawa semua lampu yang terdapat di kawasan Lake Tekapo menggunakan sodium yellow light. Selain tidak mencemarkan langit, ia juga menjimatkan. Seperti yang telah saya perhatikan semasa mula-mula sampai di sini, saya dapati hampir tiada lampu jalan di Lake Tekapo ini. Kalau ada pun, lampu-lampu tersebut betul-betul dihalakan ke jalan, tidak ada yang melimpah ke langit. Sebab itulah langit di sini dihiasi dengan bintang-bintang pada waktu malam kerana tiada pencemaran cahaya.

Rasanya sudah sepuluh minit perjalanan yang kami lalui apabila Adrian membelok ke kanan dan berhenti di hadapan sebuah pagar. Beliau turun untuk membuka pagar tersebut. Kemudian beliau memandu shuttle bus masuk sebelum turun semula untuk menutup pagar itu kembali. Dan kemudian lampu shuttle bus pun dipadamkan...arghh!!

Jangan bimbang. Tiada sesiapapun yang menjerit kerana kawasan itu sebenarnya diterangi oleh lampu semulajadi iaitu bulan.

Semasa mendaki gunung, Adrian meminta kami melihat ke kanan. Nun di bawah sana - melalui pantulan cahaya bulan di permukaan air - dalam samar-samar kami dapat melihat Tasik Alexandria (kalau tidak silap telinga ini mendengar penerangan Adrian) yang menjadi lokasi penggambaran filem The Hobbit! Alamak...kenapalah saya tidak datang semasa Peter Jackson sedang membuat penggambaran? Kalau tidak, boleh saya mohon jadi pelakon tambahan. Pasti beliau dapat menjimatkan kos kerana tidak perlu menggunakan banyak mekap dan teknik CGI untuk membuatkan saya kelihatan seperti seorang Hobbit. Ataupun kalau dapat pegang watak sebagai makwe Legolas pun jadilah. Hmmm...

Daripada mod berangan, tiba-tiba keadaan saya berubah kepada mod geram. Di sebelah kiri iaitu di sebalik bukit yang terdapat di situ - dari pandangan sipi - saya nampak seperti ada sebuah lampu bulat besar yang mengeluarkan cahaya putih yang sangat terang. Silau mata saya dibuatnya. Dalam hati tertanya-tanya dari mana datangnya lampu tersebut sedangkan daripada apa yang saya faham daripada penerangan Adrian, tiada satu lampu putih pun boleh dinyalakan di kawasan itu.

Apabila kami hampir sampai ke Mount John Observatory, barulah saya perasan. Rupa-rupanya 'lampu bulat' yang bersinar terang itu adalah bulan! Subhanallah! Pertama kali saya melihat bulan bersinar dengan begitu terang. Ia juga kelihatan begitu besar sekali (kebetulan fenomena bulan berada paling dekat dengan bumi atau dipanggil sebagai Super Moon baru sahaja berlaku sebelum tarikh kami mengikuti stargazing tour itu).

Sebaik sampai di Mount John Observatory, kami dibawa ke Astro Cafe. Kafe sudah ditutup, tetapi 'kafe' ilmu astronomi masih dibuka. Di luar kafe, guide di observatory yang kalau tidak silap saya namanya Chris (maaflah, saya terlupa hendak mencatat nama beliau) menghidangkan kami dengan penerangan-penerangan tentang planet, bintang, buruj, galaksi dan yang 'sewaktu' dengannya. Beliau menunjukkan kedudukan setiap planet, bintang, dan buruj yang boleh dilihat dengan mata kasar dengan menggunakan laser yang berwarna hijau. Sungguh mengagumkan!

Sambil mendengar penerangan daripada Chris, kami dihidangkan dengan hot chocolate. Pada saat itu dirasakan tiada yang lebih nikmat dalam dunia ini selain daripada menghirup secawan hot chocolate dalam cuaca yang sangat sejuk. Kalau boleh mahu tambah lagi. Tetapi malangnya seorang cuma diberikan secawan hot chocolate sahaja. Tiada istilah top up di atas gunung ini, ya.

Setelah 'kuliah' tentang astronomi tamat, kami semua diberi peluang untuk menggunakan teleskop yang ada di sana. Satu teleskop hanya digunakan untuk melihat bulan. Satu lagi teleskop untuk melihat bintang dan planet. Yang lagi satu lebih tinggi kuasanya dan terletak di dalam bangunan berbentuk kubah untuk melihat bintang dan planet yang lebih jauh.

Melalui teleskop, saya berpeluang untuk mengambil gambar bulan secara dekat. Namun agak terlambat gambar itu diambil kerana kedudukan bulan telah lari daripada fokus teleskop. Jadi, saya cuma dapat imej bulan separuh sahaja. Kalau saya ambil semasa bulan masih nampak penuh dalam teleskop pasti gambar akan jadi lebih cantik.

Inilah dia Super Moon, bukan Sailor Moon.

Antara beberapa planet dan bintang yang dapat dilihat dalam teleskop, tiada yang lebih meninggalkan kesan dalam jiwa (chewah) saya selain daripada planet Zuhal (Saturn). Seperti yang kita semua sedia maklum, dalam sistem solar, hanya planet ini yang mempunyai 'cincin.' Dan sebaik mata ini melihat planet Zuhal melalui teleskop yang terdapat dalam bangunan berbentuk kubah itu, terasa jantung saya terhenti sebentar (sebentar sahaja, kalau lama-lama boleh meninggal dunia). Masya-Allah...sukar saya hendak menerangkannya secara kata-kata. Yang boleh saya terangkan, planet itu kelihatan kecil dan berwarna putih keseluruhannya jika dilihat dalam teleskop tersebut. Rasa seperti tidak percaya tetapi masakan saya tidak percaya kerana ia benar-benar berada di hadapan mata atau lebih tepat lagi berada dalam pandangan mata. 'Cincin' yang mengelilinginya memang nampak jelas dan nyata dan kelihatan begitu indah sekali. Tepat sekalilah kata-kata ini - you've got to see it to believe it.

Stargazing tour itu mengambil masa lebih kurang dua jam. Pada pukul 8.30 iaitu beberapa minit selepas Chik mengadu kepada saya bahawa kakinya sudah terasa kebas akibat kesejukan, kami diminta untuk berkumpul semula di tempat parkir shuttle bus. Semasa kami sedang berjalan ke sana, satu kumpulan pelancong dari Jepun pula baru sampai untuk mengikuti tour yang sama. Kalau ikutkan hati, saya mahu menyertai kumpulan tersebut. Namun bahasa perantaraan yang digunakan adalah bahasa Jepun. Lagipun saya tidak tahan kesejukan. Daripada saya ternganga-nganga dan mengigil-gigil nanti, lebih baik saya balik sahaja.

Setelah semua berkumpul, kami pun bergerak pulang. Pada mulanya saya dan Chik berasa agak risau sekiranya Adrian tidak menghantar kami pulang ke hostel. Namun hampir separuh perjalanan beliau bertanya kepada semua penumpang adakah sesiapa yang mahu dihantar terus ke tempat penginapan masing-masing sambil dia menyebut beberapa nama hotel/hostel. Apabila dia menyebut sahaja YHA, dengan pantas kami menyahut. Fuh! Lega.

Malam itu walaupun kepenatan, tetapi saya tidak dapat tidur awal. Agak terganggu dengan suara dua tiga orang penyewa yang sedang berbual-bual di dewan makan. Tidak bertimbang-rasa langsung! Tengah malam barulah dapat melelapkan mata. Itupun sebab sudah tidak kedengaran suara mereka lagi.

-Bersambung-  

Sunday, July 1, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 7

CHRISTCHURCH - LAKE TEKAPO

"And I think to myself, what a wonderful world" - Louis Armstrong

Baru beberapa minit perjalanan, Chik sudah menunjukkan ciri-ciri orang-yang-kalau-disorongkan-bantal-pada-ketika-itu-dalam-sekelip-mata-dia-akan-tertidur atau dalam ayat pendeknya; mengantuk. Saya bertanya adakah dia tidak apa-apa, Chik menjawab dia masih okey lagi.

"Kalau orang tak tahan nanti orang bagitau," sambung Chik.

Nampaknya Chik bertahan untuk memandu. Saya pula cuba untuk menghubungi pejabat Earth & Sky di Lake Tekapo untuk bertanya tentang stargazing tour di Mount John pada malam ini adakah jadi ataupun tidak dan pada pukul berapa. Dua tiga kali mencuba, yang menjawab panggilan saya adalah mesin penjawab telefon. Ah, sudah! Daripada saya kena bayar caj panggilan yang entah berapa harganya nanti, baik saya berhenti mencuba terlebih dahulu. Mungkin dalam pukul 2:00 atau 3:00 petang nanti saya akan cuba lagi. Harap-harap manusia yang akan menjawab panggilan saya itu nanti; bukan mesin penjawab telefon ataupun kambing biri-biri. Eh?

Dalam pada itu mata tidak lekang melihat pemandangan di sepanjang perjalanan. Bumi di sini masih kelihatan hijau, namun dalam masa yang sama saya dapat melihat dedaunan yang sudah bertukar warna kepada kuning dan oren dan menunggu masa sahaja untuk gugur ke bumi. Ladang dan padang ragut lembu dan kambing biri-biri juga banyak terdapat di sepanjang perjalanan. Indah sungguh pemandangan.

Dalam pukul 2:00 petang kami tiba di Ashburton. Kami singgah di sini untuk mencari tandas dan juga bergambar. Pantang ada peluang, bergambar sahajalah kerja kami...hahaha!

Tidak lama selepas bergerak dari Ashburton, saya mencuba sekali lagi untuk menghubungi pejabat Earth & Sky. Alhamdulillah. Percubaan kali pertama ini dijawab oleh seorang manusia. Saya bertanya pada pukul berapa driver akan datang menjemput kami di YHA Lake Tekapo nanti.

"You are Siti Bakar?"

Aik! Bagaimana nama penuh saya boleh jadi kontot pula? Hmm..apa boleh buat...redha sahajalah. Setelah saya mengaku bahawa sayalah Siti Bakar itu, dia memberitahu bahawa driver akan menjemput kami di hostel pada pukul 6:15 petang nanti. Dia juga mengingatkan saya supaya berpakaian tebal. Apa? Berpakaian tebal? Belum apa-apa saya sudah merasa seram sejuk.

Apa-apa pun, lega rasanya apabila sudah dapat menghubungi pihak Earth & Sky. Tidak sabar saya hendak mengikuti stargazing tour itu pada malam nanti.

Sebenarnya sebelum ini saya pernah terbaca bahawa di New Zealand ada satu tempat di mana bintang-bintang dapat dilihat dengan jelas di langit malamnya dan sangat sesuai untuk aktiviti stargazing ataupun 'tidur di bawah bintang.' Sejak itu saya menyimpan impian untuk ke tempat tersebut sekiranya saya berpeluang untuk datang ke New Zealand. Tetapi saya tidak ingat pula di mana tempatnya. Jadi, semasa membuat research tentang aktiviti yang boleh dilakukan di Lake Tekapo, saya mendapat tahu tentang stargazing tour tersebut. Ya, saya rasa inilah tempat yang saya pernah baca dahulu. Saya mahu cadangkan aktiviti ini kepada Chik. Sekiranya dia tidak berminat, tidak mengapalah. Saya akan pergi seorang diri. Tetapi tidak sangka pula Chik bersetuju untuk mengikuti tour tersebut apabila saya menyatakan hasrat hati saya itu. Gembiranya saya rasa. 

Dalam pada itu, GPS membawa kami melalui Inland Scenic Route (di New Zealand ini ada banyak jalan yang dikategorikan sebagai Inland Scenic Route). Jadi dari Ashburton kami dibawa melalui Geraldine. Daripada tanah rata, muka bumi tiba-tiba berubah kepada bukit bukau yang menghijau. Seperti biasa padang ragut lembu dan kambing biri-biri terdapat di sepanjang perjalanan. Bukan itu sahaja. Ladang rusa juga terdapat di sini. Ini merupakan satu pengetahuan baru bagi saya. Rupa-rupanya bukan lembu dan kambing biri-biri sahaja yang diternak di sini, ya?

Lebih kurang dalam pukul 4:00 petang kami tiba di Lake Tekapo. Lake Tekapo hanyalah sebuah perkampungan kecil (melalui Wikipedia saya mendapat tahu jumlah penduduk tetapnya hanya seramai 400 orang!). Setelah singgah sebentar di Four Square Supermarket (yang lebih layak dipanggil kedai runcit daripada supermarket), kami menuju ke YHA. Pada mulanya kami agak ragu-ragu dengan arah yang ditunjukkan oleh GPS. Tidak nampak sebarang papan tanda ke YHA pun kalau mengikut apa yang ditunjuk oleh GPS itu. Namun saya mencadangkan agar kami ikut sahaja. Rupa-rupanya memang betul arah yang ditunjukkan. Lokasi hostel tersebut agak tersorok sedikit dari jalan besar.

Inilah hostel kami. Kecil sahaja dan terletak betul-betul menghadap tasik.

Setelah memarkir kereta di hadapan hostel, kami terus sahaja check-in. Semasa pekerja hostel memberitahu arah ke bilik, saya angguk-angguk sahaja macamlah saya faham apa yang diperkatakannya. Maklumlah, slang orang New Zealand agak 'pekat' sedikit dan kebanyakkan mereka bercakap laju. Walaupun tidak berapa faham, saya buat-buat faham. Untuk ke bilik, kami perlu pergi ke belakang, kemudian kami akan jumpa dewan makan, jalan terus dan bilik kami terletak di hujung sekali. Okey, tiada masalah. Lagipun hostel YHA itu bukannya besar sangat.

Setelah mengambil beg dari dalam kereta, kami ke belakang hostel. Dewan makan sudah kami lalui, tetapi di mana pintu masuk bilik? Di sebelah kanan ada bilik dengan pintunya di luar, tetapi bilik itu bernombor 4 sedangkan nombor bilik kami adalah 1. Puas juga kami mengelilingi bahagian luar hostel, tetapi tidak berjumpa juga dengan pintu bilik kami. Bayangan malam tadi iaitu semasa kami mengagau mencari bilik menjelma kembali di ruang fikiran saya. Chik sudah give up dan meminta saya bertanya semula arah ke bilik kepada pekerja tadi. Nasib baik pekerja itu berada di luar sedang memotong kayu api. Saya bertanya sekali lagi arah ke bilik kami.

Setelah dia menerangkan kembali, saya terasa seperti mahu menepuk dahi sendiri. Saya lihat muka pekerja itu seperti sedang berkata-kata kepada saya, "Apalah bangang sangat awak ni?" walaupun dia tidak menzahirkannya. Malunya!

Rupa-rupanya kami perlu masuk ke dalam bangunan untuk pergi ke bilik kerana pintu bilik berada di dalam bangunan dan bukannya di luar. Saya asyik teringatkan motel di Christchurch semalam sehinggakan saya tidak terfikir langsung untuk masuk ke dalam.

Akhirnya, dapat juga kami masuk ke dalam bilik. Bilik kami di sini tersangatlah kecil, tidak seperti bilik kami di Avalon Court Motel yang luas itu. Tidak mengapalah. Asalkan dapat berehat, ia sudah cukup baik bagi kami. Cuma yang lecehnya tiada bilik ensuite (bilik ensuite adalah bilik yang ada kemudahan tandas dan tempat mandian di dalamnya. Jadi, jika tidak mahu berkongsi tandas atau tempat mandi dengan penyewa lain, pastikan menempah bilik yang ada perkataan ensuite) di hostel ini, jadi kami terpaksa menggunakan shared bathroom sekiranya mahu menggunakan tandas atau untuk mandi. Namun yang bagusnya, shared bathroom wanita diasingkan daripada lelaki.

Kami cuma dapat berehat sekejap di bilik. Setelah menunaikan solat jamak, perlu bersiap-sedia pula untuk menunggu driver dari Earth & Sky datang menjemput kami. Dalam sepuluh minit sebelum pukul 6:15 petang, saya sudah bersiap sedia menunggu di luar hostel sementara Chik menyusul beberapa minit kemudian.

Baru sahaja saya hendak meminta Chik mengambil gambar saya di hadapan pintu hostel, tiba-tiba kedengaran bunyi hon kenderaan di depan sana.

-Bersambung-

Sunday, June 24, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 6

CHRISTCHURCH - LAKE TEKAPO 

"Aal izz well" - Amir Khan sebagai Rancho (3 Idiots) 

Hagley Park. Kalau sesiapa sudah sampai di Christchurch, jangan lupa ke Hagley Park. Taman ini sangat cantik walaupun di musim luruh. Saya dan Chik bersarapan di bawah pohon Maple yang menghadap Sungai Avon (kalau tidak silap saya itulah nama sungai tersebut). Pada mulanya saya mahu mengajak Chik bersarapan di jeti kecil yang terletak di tepi sungai, tetapi pada masa yang sama ada sekumpulan pemuda dan pemudi yang lebih pantas mengambil tempat mereka di situ. Kacau daun betul!

Di tepi sungai. Tengok! Dalam cuaca sejuk pun ada di antara mereka dengan selambanya memakai baju berlengan pendek. Isk!

Sebenarnya bersarapan di bawah pohon Maple pun tidak kurang best-nya. Kami masih dapat menikmati suasana nyaman seperti bersarapan di tepi sungai. Sarapan kami pada pagi itu adalah roti bersama jem blueberri (real fruit jam, okey) dan butter yang dibeli di New World tadi. Terasa seperti orang puteh. Hahaha!

Sebenarnya kami bukan betul-betul bersarapan di bawah pohon Maple. Sengaja mahu menyedapkan ayat sahaja.

Antara pokok yang sudah togel akibat musim luruh.

Selepas bersarapan kami kembali semula ke tempat parkir kereta. Kononnya hendak meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya iaitu Lake Tekapo. Tetapi kami agak curious apabila terpandangkan sebuah jambatan kecil yang terletak di sebelah kiri tempat parkir kereta (sebenarnya semasa mula-mula sampai tadi lagi kami sudah terperasankan jambatan tersebut). Saya dan Chik membatalkan hasrat untuk meneruskan perjalanan, sebaliknya kami menuju ke jambatan tersebut untuk melihat apa yang ada di seberang sana.

Sedang menuju ke seberang sungai. Banyak betul itik di sini. Comel-comel belaka.

Jambatan yang menghubungkan Hagley Park dengan kawasan seberang.

Rupa-rupanya di seberang sana adalah di mana terletaknya Christchurch Botanic Gardens!

Welcome. Welcome.

Sudah alang-alang sampai, baik kami bersiar-siar sebentar di sini sambil ber-posing maut. Hahaha...mautlah sangat. Saya kagum dengan pengunjung di sini yang saya kira adalah penduduk Christchurch. Mereka begitu ramah bertegur sapa dengan pengunjung lain termasuk kami berdua. Asalkan berselisih ada sahaja yang menegur, "Hello," "Good morning," dan "Lovely day, isn't it?"

Sukanya saya dengan suasana begitu. Lain sungguh dengan pengalaman semasa bercuti di China pada dua tahun lepas. Kebanyakan masa di sana kami dipandang seperti makhluk yang datang dari planet lain. Di sini terasa kedatangan kami sangat dihargai dan dialu-alukan oleh penduduk setempat.

 Di sini sungainya cetek.

Gambar ini sengaja diambil untuk menunjukkan betapa jernihnya air sungai di sini.

Tandas di Botanic Gardens. Gambar ini sengaja diambil untuk menunjukkan bahawa vandalisma itu ada di mana-mana tandas pun di dunia ini. Ahaks.

Setelah puas bersiar-siar, kami kembali semula ke tempat parkir kereta bagi meneruskan misi untuk sampai ke Lake Tekapo sebelum pukul 5:00 petang kerana masa itu waktu sudah menunjukkan hampir pukul 12:00 tengah hari.

Sebelum memulakan perjalanan Chik terlebih dahulu mahu set alamat hostel kami di Lake Tekapo iaitu YHA Lake Tekapo ke dalam GPS. Belum pun sempat alamat diset, ia telah memberi isyarat bahawa baterinya sudah lemah. Perlu dicaj terlebih dahulu. Tetapi saya lihat Chik terkial-kial hendak memasang charger kepada unit GPS itu. Saya bertanya mengapa. Katanya punat charger dengan unit GPS itu seperti tidak sepadan. Chik menyuruh saya pula untuk mencuba. Berkali-kali saya mencuba tetapi tetap tidak berjaya. Memang tidak sepadan.

Aduhai! Kacau sungguh. Pada waktu itu saya sudah membayangkan bahawa kami terpaksa menggunakan peta untuk ke mana-mana nanti. Ini tidak boleh jadi. Kami perlu berbuat sesuatu. Lagipun harga sewaan GPS sehari adalah sebanyak NZD10. Rugilah kalau tidak digunakan.

Chik cuba menelefon Mr. McKenzie berdasarkan no. telefon yang tertera di dalam e-mel. Tiada jawapan. Kemudian kami mengambil keputusan untuk kembali ke 22 Parameter Road. Sambil itu Chik mencuba lagi untuk menelefon Mr. McKenzie. Masih juga tiada jawapan.

Sehinggalah kami sampai di 22 Parameter Road (berpandukan kepada Google Maps...nasib baiklah Chik ada tablet), Chik masih tidak dapat bercakap dengan Mr. McKenzie. Namun, akhirnya - setelah berkali-kali mencuba - Mr. McKenzie menjawab panggilan Chik. Chik memberitahu masalah kami dan beliau meminta kami menunggunya dalam masa setengah jam kerana beliau berada di 'luar kawasan.' Memandangkan kami tiada pilihan lain, kami terpaksa bersetuju. Setengah jam bukannya lama pun.

Seperti yang dijanjikan, Mr. McKenzie sampai lebih kurang setengah jam kemudian. Terketar-ketar tangannya semasa beliau memeriksa GPS yang kami sewa itu. Tidak tahulah sebab beliau merasa sejuk atau sebab itu pertama kali beliau menerima komplen daripada pelanggannya. Entahlah. Malas pula saya hendak berteka-teki. Masalah kami jauh lebih besar daripada masalah memikirkan sama ada Mr. Mckenzie sebenarnya merasa sejuk atau berasa seram sejuk dengan kami.

Dan seperti yang dijangka, beliau juga tidak dapat memasang charger kepada unit GPS tersebut. Berkali-kali beliau meminta maaf kepada kami. Sebagai gantinya, beliau memberikan kami unit GPS yang baru untuk kami gunakan. Jadi sebelum bergerak, kami mencuba terlebih dahulu charger GPS tersebut sama ada sepadan dengan unit GPSnya. Sepadan. Alhamdulillah. Barulah lega kami rasa.

Akhirnya, dalam pukul 1:00 petang, barulah kami berjaya untuk memulakan perjalanan ke Lake Tekapo yang sejauh 226 km itu. Dugaan...

-Bersambung-

Wednesday, June 20, 2012

Kembara Berdua Di Bumi Maori 5

CHRISTCHURCH - LAKE TEKAPO

"When you travel, remember that a foreign country is not designed to make you comfortable. It is designed to make its own people comfortable (Apabila kamu mengembara, harus diingat bahawa negara asing itu bukan dijadikan untuk kamu berasa selesa. Ia dijadikan untuk penduduknya berasa selesa)" - Clifton Fadiman
 
Pukul 8:30 pagi pintu bilik kami diketuk oleh Mr. Cameron Mckenzie, tuan punya Shoestring Rentals, syarikat di mana kami menyewa kereta. Sepatutnya Chik sudah menunggu beliau di bawah. Tetapi, dia menyangka waktu itu masih pukul 8:20 pagi, jadi dia tidak turun ke bawah untuk menunggu Mr. McKenzie. Mr. McKenzie pula yang terpaksa naik mengetuk bilik kami untuk menyerahkan kunci kereta.

Chik berurusan dengan Mr. McKenzie di hadapan pintu bilik. Mr. McKenzie mengisi borang butiran pemandu, iaitu Chik dan saya. Dokumen yang diperlukan hanyalah lesen memandu yang sah. Untuk memandu di New Zealand, tidak perlulah bersusah payah memohon lesen memandu antarabangsa. Cukup dengan hanya menunjukkan lesen memandu Malaysia, kita sudah boleh memandu di sana. Senang, bukan?

Sambil-sambil mengisi borang, Mr. McKenzie memberitahu walaupun cuaca agak baik di Christchurch, namun suhunya agak sejuk sejak beberapa hari ini. Mendengarkan komennya itu, saya berasa agak pelik. Tidak dinafikan suhu pada waktu itu agak sejuk. Maklumlah masih awal pagi. Namun, saya lihat dia dengan selamba memakai seluar pendek paras lutut. Macam manalah dia boleh tahan sejuk? Tetapi apabila difikirkan semula - sebagai penduduk tempatan - beliau pasti sudah biasa dengan cuaca dan suhu sedemikian. Jadi, tiada masalah baginya untuk berpakaian begitu.   

Selesai urusan mengisi borang, Mr. McKenzie meminta salah seorang daripada kami untuk turun ke bawah untuk dia memberikan taklimat tentang penggunaan kereta yang kami sewa. Sekaligus menunjukkan jalan ke pejabat di mana kami perlu drop off kereta pada hari terakhir kami di Christchurch nanti.

Memandangkan kami telah habis mengemas beg dan sudah bersiap, Chik mencadangkan agar Mr. McKenzie menunggu sekejap untuk kami check-out supaya Chik tidak perlu datang semula untuk menjemput saya nanti.

Mr. McKenzie bersetuju dengan cadangan Chik. Beliau membantu mengangkat beg kami dan memasukkannya ke dalam kereta sewa kami. Selepas memulangkan kunci di pejabat motel, kami terus bergerak keluar dari motel.

Inilah kereta sewa kami; Mazda Demio. GFJ = Girlfriends Jalan-jalan. Ahaks.

Dalam perjalanan ke 22 Parameter Road (tempat drop-off kereta), Mr. McKenzie bercerita serba sedikit tentang Christchurch. Menurutnya buat masa ini jumlah penduduk di Christchurch ada lebih kurang 350 ribu orang. Bagi saya, sebagai bandar yang kedua terbesar di New Zealand, jumlah penduduk seperti yang dinyatakan adalah terlalu sedikit. Christchurch juga dikenali sebagai The Garden City disebabkan 1/3 daripada bandar ini dikelilingi taman dan yang paling terkenal ialah Hagley Park.

Menurut Mr. Mckenzie lagi, pihak berkuasa tempatan sangat tegas dalam memelihara taman dan alam sekitar di Christchurch. Projek-projek pembangunan dikawal ketat dan mereka tidak mudah memberi kebenaran untuk sebarang projek pembangunan, apalagi jika ia dilihat boleh merosakkan taman khasnya dan alam sekitar amnya. Berbeza sungguh dengan keadaan di negara kita. Chik bercerita pula keadaan di Malaysia; asal terdapat tempat yang 'kosong' ada sahaja projek pembangunan yang dijalankan (contohnya di tempat saya, hutan ditebang, bukit ditarah semata-mata hendak membina kawasan perumahan yang baru. Sungguh saya berasa tidak puas hati dengan keadaan tersebut).

"What a shame," itulah reaksi Mr. McKenzie. Yes, what a shame...

Setelah asyik bercerita perkara serius, entah macam mana kemudian boleh terkeluar pula cerita tentang bahasa slanga orang New Zealand. Mr. McKenzie ada menyebut beberapa bahasa slanga tetapi yang paling saya ingat adalah "sweet as." Ia lebih kurang bermaksud, everything's cool and good.

"So if a Kiwi (orang New Zealand) asks you, 'How's your doing?' You should answer, 'I'm sweet as.' Then they will say, 'oh, great! You're a Kiwi!' Hahahaha!"

Dan semua orang pun ketawa. Sukanya dia...

Alahai, Mr. McKenzie. Seronok betul dia bercerita dengan Chik. Saya yang duduk di belakang jadi tukang dengar sahaja.

Sampai sahaja di 22 Parameter Road, Chik membayar harga penuh sewa kereta (termasuk insurans dan sewa GPS). Selesai urusan pembayaran, kami pun meninggalkan kawasan tersebut.

Tempat pertama yang kami tuju selepas daripada 22 Parameter Road adalah hypermarket New World untuk membeli barangan mentah dan barangan keperluan kami. Kemudian kami ke stesyen minyak Shell pula untuk mengisi minyak. Di sini lain sedikit prosedur mengisi minyak - isi dahulu, bayar kemudian. Harga minyak pula boleh berubah setiap hari.

Selepas mengisi minyak, kami bersepakat untuk bersarapan di Hagley Park. Teruja mendengar cerita Mr. McKenzie tadi, jadi kami ingin sekali bersarapan sambil menikmati keindahan taman tersebut.

-Bersambung-