Sunday, February 1, 2015

Menyewa Kereta di Pulau Jeju

Jangan tak percaya, untuk ke Pulau Jeju pada bulan November tahun lepas, aku telah menyewa kereta di sana. Bukanlah apabila sampai di sana baru aku menyewa kereta. Bukan.

Persediaan sudah dilakukan sebelum berlepas ke Korea lagi. Jadi, kepada yang ingin menyewa kereta apabila hendak ke sana nanti tetapi tidak tahu bagaimana, jangan risau. Aku akan terangkan satu persatu dalam entri ini. Semoga kalian tidak bosan membacanya kerana aku akan bersyarah secara panjang lebar sempena Hari-Wilayah-dan-cuti-panjang-gila-tapi-aku-tak-pergi-ke-mana-mana-ini.

Baik. Perkara paling utama dan paling penting sebelum kalian mengambil keputusan untuk menyewa kereta adalah tanya kepada diri sendiri - 'adakah aku benar-benar yakin dengan keputusan ini?' Aku kata paling utama dan penting kerana kita akan memandu bukan di sebelah kanan sebagaimana biasa, tetapi di sebelah kiri. Jalan yang perlu dilalui pula bukan di sebelah kiri, tetapi di sebelah kanan. Jadi, kebarangkalian untuk berlaku kekeliruan dan kesilapan adalah amat tinggi sekiranya kita tidak fokus dan berhati-hati.

Aku sendiri sebenarnya tidak berapa yakin pada mulanya. Dan memandu sendiri tidak termasuk dalam perancangan awal. Namun disebabkan ahjussi teksi yang aku beremel sebelum ini tidak membalas pertanyaan aku tentang siapa yang akan menjadi pemandu kami bagi menggantikan beliau (sebab ahjussi itu telah fully-booked pada tarikh kami ke sana), aku merasakan ini mungkin petunjuk dari-Nya untuk aku memandu sendiri. Secara automatiknya aku menjadi yakin. Ditambah pula dengan keyakinan travel partner yang aku boleh melakukannya. Aku tak tahulah sama ada dia benar-benar yakin ataupun buat-buat yakin. Namun 'keyakinannya' itu telah menjadikan aku semakin yakin walaupun pada hakikatnya kali terakhir aku memandu adalah pada hari raya haji yang lepas!

Jadi, bermulalah pencarian aku untuk syarikat kereta sewa yang mana untuk dipilih. Aku banyak membaca di blog-blog travel yang lain tentang pengalaman memandu di Pulau Jeju. Kebanyakan yang aku baca, mereka menyewa kereta dengan KT Kumho. Kalau kalian tercampak di blog ini secara sengaja ataupun tidak sengaja dan masih tidak dapat membuat keputusan hendak menyewa dengan siapa; dengarlah nasihat aku. Daftar keahlian dan sewa sahaja dengan KT Kumho. Pautan pun sudah diberikan di atas.

Tapi nanti dulu. Sebelum mendaftar menjadi ahli (yang menawarkan diskaun yang tidak masuk akal berbanding jika kita tidak menjadi ahli), ada satu langkah yang perlu diikuti. Kalian perlu dapatkan Permit Memandu Antarabangsa (PMA) atau dalam Bahasa Inggerisnya, International Driving Permit (IDP). Permohonan boleh dibuat di mana-mana cawangan JPJ dan AAM (Automobile Association of Malaysia). Aku buat permohonan di JPJ, UTC Pudu.

Di JPJ nanti kalian perlu sediakan:

  1. Sekeping gambar berukuran pasport.
  2. Salinan kad pengenalan (depan dan belakang dalam satu mukasurat).
  3. Salinan lesen memandu (depan dan belakang dalam satu mukasurat).
Tidak perlu mengisi apa-apa borang. Beritahu sahaja hendak buat PMA. Pegawai bertugas akan minta dokumen-dokumen di atas dan bayaran sebanyak RM150. Proses menunggu PMA siap tidak lama. Dalam masa lebih kurang 15 minit urusan selesai. Tempoh sahlaku PMA - setahun sahaja dari tarikh permohonan. Mudah, kan?

Inilah rupa PMA aku.

Sudah dapat PMA, bolehlah mulakan operasi mendaftar keahlian dengan KT Kumho. Kenapa aku beria-ia suruh dapatkan PMA dulu? Kerana no. PMA perlu diberikan sebagai salah satu syarat keahlian diterima.

Kalian juga mesti tertanya-tanya kenapa aku beria-ia suruh menyewa dengan KT Kumho? Daripada pengalaman, aku dapati terdapat banyak kemudahan dan kelebihan jika kita menyewa dengan KT Kumho. Apalagi bila sudah menjadi ahlinya.

Sudah jadi ahli bolehlah mula pilih kereta mana yang hendak disewa. Disebabkan aku travel berdua sahaja, aku memilih kereta jenis kompak iaitu Kia Morning (di sebelah sini dipanggil Picanto, katanya). Harga sewa sebelum diskaun adalah sebanyak RM600++ untuk 3 hari. Aku jangkakan akan diberi diskaun sebanyak 60% seperti yang tertulis di website KT Kumho dan juga di kebanyakan blog yang aku baca. Tapi mungkin nasib aku agak baik hari itu, aku telah diberi diskaun sebanyak 75%! Jadi, jumlah sewa (termasuk insurans dengan perlindungan penuh) yang kami perlu bayar cuma lebih kurang RM200 (KRW63,200) bersamaan dengan RM100 seorang. Yang bestnya kita tidak perlu bayar apa-apa lagi. Booking sahaja dulu. Bagus, kan?

Bayaran pula hanya boleh dibuat di pejabat KT Kumho di Pulau Jeju nanti. Sampai sahaja di Lapangan Terbang Antarabangsa Jeju, terus sahaja pergi ke kaunter KT Kumho. Serahkan reservation slip dan PMA kepada petugas kaunter untuk diperiksa. Setelah diperiksa, bolehlah terus keluar ke Gate 5. Di luar biasanya sudah menunggu shuttle bus yang akan membawa kita ke pejabat KT Kumho secara percuma. Perjalanan mengambil masa lebih kurang lima minit.

Sampai sahaja di pejabat KT Kumho, terus ambil no. giliran. Setelah no. kita dipanggil, terus ke kaunter untuk urusan pembayaran. Perlu aku tekankan di sini, cara pembayaran hanya boleh dilakukan dengan menggunakan kad kredit. Kalau hendak sewa portable wifi atau dipanggil 'egg', juga perlu menggunakan kad kredit. Bayaran tunai tidak akan dilayan langsung. Jadi, jangan sesekali lupa atau sengaja tidak membawa kad kredit. Aku ulang, jangan sesekali lupa atau sengaja tidak membawa kad kredit. Kalau tiada, 'Allah selamatkan kamu' aku ucapkan kepada kalian, ya. Aku serius ni.

Setelah membuat pembayaran, maka kereta akan diserahkan kepada kita. Jangan lupa ambil gambar kereta terlebih dahulu. Manalah tahu, kan...kalau apa-apa terjadi, sekurang-kurangnya kita ada bukti. Petugas bahagian penyerahan ini akan ajar bagaimana menggunakan GPS. Aku sangkakan GPS kami dalam Bahasa Korea. Aku telah bersedia dengan segala macam tip yang aku baca sebelum ini tentang cara-cara menggunakan GPS tersebut. Tapi sekali lagi aku salah kerana GPS kami telah disetkan kepada Bahasa Inggeris. Tak mengapalah. Aku reda.

Setelah diberi penerangan sikit-sikit dalam Bahasa Inggeris dan banyaknya dalam bahasa ayam dan itik, kita akan diminta untuk menurunkan tandatangan pada borang persetujuan sewa kereta. Dan kereta pun akan diserahkan.

Sebelum memulakan pemanduan, jangan lupa untuk periksa perkara-perkara asas seperti hendak pasang wiper belah mana. Tidaklah nanti apabila tiba-tiba hujan turun kita tersilap memasang signal walaupun niat sebenar hendak memasang wiper. Sentiasa setkan di minda juga yang kotak gear terletak di sebelah kanan, bukan kiri seperti di Malaysia. Nasib baiklah kedudukan pedal minyak dan brek adalah sama. Kalau tidak, naya juga...huhu~  
    
Sudah selesai periksa apa-apa yang patut, bolehlah mulakan pemanduan dan seterusnya berfoya-foya di Pulau Jeju.

Ikut putaran jam: 1. keadaan trafik di Jeju-si, 2. urusan pembayaran, 3. inilah rupa kereta sewa kami, dan 4. PP sedang beraksi :P

Bila tiba masa untuk pulangkan semula kereta, pastikan isi semula minyak sehingga penuh. Ada banyak juga stesyen minyak semasa dalam perjalanan ke pejabat KT Kumho. Bolehlah singgah di mana-mana yang berkenan di hati. Untuk mengetahui anggaran harga minyak di Pulau Jeju (atau mana-mana negara pun di dunia ini) bolehlah rujuk di sini.

Jika kereta dipulangkan dalam keadaan yang baik dan minyak pula penuh, kita akan dilepaskan tanpa banyak soal. Dan sebagaimana kita datang dengan shuttle bus, begitu juga semasa balik. Kita akan dibawa ke lapangan terbang tanpa dikenakan apa-apa bayaran.
   
Begitulah cara-caranya untuk menyewa kereta di Pulau Jeju. Untuk pengalaman memandu di sana, aku akan kongsikan dalam entri yang lain. Terlalu banyak drama. Kalau diceritakan sekali di sini, 3 hari 3 malam pun aku tak akan habis menulis. Maunya jadi novel terus...koh koh koh~

14 comments:

Azra said...

masih tak confident utk sewa keta kat jeju walaupun dulu2 time zaman study mmg drive belah kiri

Siti R said...

Itulah...mula2 mmg rasa confident. Tapi bila sampai sana baru rasa cuak..mula pikir apa aku dah buat ni..huhu

tiga lalat said...

Salam. Hee seronok memandu kereta di Jeju.

Siti R said...

Waalaikumussalam...hehe...mencabar jugak sebenarnya :)

Cik Ieyla said...

nak tanye...berape ek bajet utk minyak...

nurcaca-the-explorer said...

Huhu. Salam. Sambungan pengalaman memandu xde ek.

nurcaca-the-explorer said...

Huhu. Salam. Sambungan pengalaman memandu xde ek.

NurLiana said...

Tak de sambunga lagi?

Siti R said...

Cikpuan nurcaca-the-explorer & NurLiana...maaf belum ada sambungan. 'Patah tangan' sebab laptop problem...huhu...

Terima kasih membaca entri ini :)

Ar Rahman said...

Assalamulaykum,klau gune kredit kad ,ley gune kredit kad maybank ke kt jeju ? Untuk wat bayaran sewa kereta ?

Siti R said...

Waalaikumussalam...saya rasa asalkan kad kredit visa/mastercard diterima utk buat bayaran. Pastikan activate dulu utk kegunaan di sana.

Yong Farhana said...

Salam sis.. Kat ats sis ad mention kena book 2 bulan awal kan. Tapi kalau kes mcm sy ni yg baru nak book n mg depan dh nak fly ke sana boleh ke lagi? Pastu sis.. Sy mmg xde krdit kad.. Kalu guna debit kad kan brp byk ye perlu ada amaun dlmnya.. Kami cuak dh sbb mg depan dh nk p.. Hope sis dpt tolong. 😃

Anonymous said...

Sorry to interrupt. Yong farhana, I rase boleh je book online sbb i bru book last friday. pegi next week gak. :)

nonie zulkifli said...

Boleh ke book dgn guna kad kredit orang lain dan memandu nya org lain.