Sunday, March 29, 2015

Kembara Berdua di Bumi Maori 15

OAMARU - DUNEDIN

"I never met a chocolate I didn't like (Tak pernah aku jumpa coklat yang aku tak suka)" - Marina Sirtis sebagai Deanna Troi (Star Trek: The Next Generation).

Setelah memandu lebih kurang 21/2 jam, akhirnya kami sampai di Dunedin. Di sini sukar untuk kita tidak perasan akan bentuk muka buminya yang berbukit bukau. Ya, di New Zealand ini kawasan gunung-ganang dan bukit bukau memang dapat dilihat di mana-mana. Tetapi untuk sebuah bandar itu benar-benar berada di atas kawasan berbukit, mungkin jarang-jarang ada. Sekiranya kita potong Dunedin dan melihatnya secara keratan rentas, saya rasa kita akan mendapati bentuk muka buminya seakan-akan graf ECG (Elektrokardiogram) dengan garisan-garisan yang menaik dan menurun di antara garisan-garisan yang rata; menunjukkan seseorang itu masih bernyawa.

Begitulah suasana yang saya rasakan di sini. Lebih 'bernyawa' berbanding dengan Lake Tekapo dan Oamaru yang telah jauh kami tinggalkan. Cuma saya harapkan kereta yang kami sewa ini masih tetap bernyawa walaupun terpaksa bekerja keras mendaki setiap jalan berbukit di sekitar Dunedin ini. Ini termasuklah semasa kami menuju ke hotel penginapan iaitu "Aaron's Lodge Top Ten Holiday Park."

Kami tiba di hotel lebih kurang dalam pukul 2 petang. Chik menunggu di dalam kereta sementara saya melakukan urusan check-in di pejabat hotel. Rancangannya, dapat sahaja kunci, kami mahu langsung bergerak ke Cadbury World.

Urusan check-in berjalan dengan lancar. Selain diberi kunci, saya dibekalkan dengan peta kawasan hotel supaya senang kami mencari kabin kami nanti. Dengan senang hati saya kembali semula ke kereta untuk meneruskan rancangan kami.

Inilah Cadbury World jika dilihat dari Stesyen Keretapi Dunedin.

Perjalanan dari hotel ke Cadbury World hanya mengambil masa lebih kurang sepuluh minit. Kami membeli tiket untuk tour kilang pada harga NZ20.00 seorang. Sementara menunggu giliran untuk tour, kami menghabiskan masa di kedai Cadbury yang terletak di bahagian belakang lobi.

'Timbunan coklat' yang diletakkan bersebelahan dengan meja cashier di bahagian lobi, menyambut kedatangan para pelawat. Namun ia semua adalah palsu. Palsu!

Kami hanya melihat-lihat; orang kata 'window shopping.' Rambang mata juga melihat begitu banyak jenis coklat yang saya tidak pernah jumpa di tanah air dan cenderamata dengan aneka pilihan. Namun saya sedar bahawa saya harus bertenang terlebih dahulu kerana tour kami akan bermula pada pukul 3 petang iaitu yang terakhir untuk hari itu. Sebab itulah kami terkejar-kejar untuk ke sini. Takut tidak sempat.


Gambar atas dan bawah menunjukkan ruang dalam kedai Cadbury yang dihias secara minimalist...heh!

Apabila masa telah sampai, kami pun dipanggil untuk memulakan tour. Kami diminta keluar ke belakang kedai. Di luar sana sudah menunggu tour guide kami. Seorang wanita yang saya anggar berusia awal 50-an. Dia memperkenalkan dirinya sebagai Pat. Suhu yang sejuk (mungkin kurang daripada 15Âșc), tidak menghalang dia memakai t-shirt lengan pendek dan overall jeans sahaja.

'Tough betul kulit dia,' bisik saya dalam hati, dengan penuh rasa kagum.

Tidak lama kemudian, 'Sejuknya Pat...bila nak masuk (dalam kilang) ni?'

Saya sudah mula mengomel dalam hati akibat tidak tahan sejuk walaupun cara berpakaian saya lebih tertutup dan tebal jika dibandingkan dengan Pat. Namun sebelum kami dibenarkan masuk ke dalam kilang, Pat meminta kami menyimpan beg ke dalam loker yang disediakan di situ. Semua barang tidak dibenarkan dibawa masuk. Ini termasuklah kamera dan juga telefon bimbit. Baru sahaja saya berangan-angan hendak mengambil gambar dalam kilang. Punah harapan saya dibuatnya...T_T

Setelah pasti semua orang (kami dan beberapa orang pelawat yang lain) telah bersedia, maka bermulalah tour kami.  Pat ternyata seorang yang lucu dan pandai menceriakan suasana. Setiap kali kami sampai di bahagian-bahagian tertentu kilang atau setelah berjaya memanjat tangga-tangga, kami diberi ganjaran coklat. Itu semua orang dapat. Ada cara lain untuk dapat coklat lebih iaitu sekiranya kita berjaya menjawab dengan betul soalan-soalan trivia yang akan Pat berikan pada bila-bila masa sepanjang tour berlangsung.

Setiap orang dalam grup kami berjaya mendapat coklat ekstra kecuali saya dan Chik. Pada mulanya saya tidak perasan. Sehinggalah selepas kami berhenti minum coklat panas yang Pat sediakan, Chik berbisik kepada saya, "Siti perasan tak? Kita berdua je yang belum jawab apa-apa soalan lagi?"

Kami tertawa kecil walaupun saya rasa sangat malu (saya tidak tahu sama ada Chik rasa apa yang saya rasa). Saya pandang setiap seorang ahli dalam grup kami yang datang dari pelbagai negara - Australia, Jerman, Itali, India, dan juga orang tempatan. Memang betul apa yang Chik cakap. Kami berdua sahaja yang belum menjawab apa-apa soalan.

Apa boleh buat, soalan-soalan yang ditanya Pat boleh tahan sukar untuk kami jawab. Contohnya, semasa kami dibawa melawat ke bahagian pemprosesan coklat (hanya melihat dari celah jeriji kerana pelawat tidak dibenarkan masuk), dia bertanya coklat perisa apakah yang sedang diproses (berdasarkan bau) ketika itu? Setiap perisa coklat akan diproses pada hari-hari tertentu. Pada hari tersebut, perisa yang sedang diproses ialah...Turkish Delight. Tengok...macam manalah kami boleh jawab sebab perisa itu tidak dijual di Malaysia...TT_TT


Ini sahajalah coklat-coklat yang berjaya 'disambar' daripada Pat...sob...sob....

Baik. Kita lupakan kekecewaan saya itu kerana ada sesuatu yang membuatkan hati saya melonjak-lonjak apabila tour kami sudah sampai ke kemuncaknya. Tour kami diakhiri dengan melihat 'air terjun' coklat. Yeay!

Berliter-liter coklat cair dicurahkan dari dalam sebuah bekas besar yang dipasang di siling terus ke dalam 'perigi' di bawah tempat kami berdiri. Saya rasa paras endorphine dan serotonin saya meningkat dengan mendadak. Baunya...heaven. Kalau pun saya bukan di syurga (dunia), saya terasa seperti berada di kilang coklat Willy Wonka dan saya adalah Charlie-nya. Gatal rasa hendak hulurkan tangan untuk mencalit sedikit coklat tersebut. Tapi malangnya saya rasa tangan saya tidak akan dapat mencapai walaupun tempias coklat cair tersebut. Lagipun menurut Pat, coklat yang sama telah digunakan berulang-ulang kali sejak lebih daripada setahun yang lalu. Eyeww...coklat dah expired kot! Terbantut terus khayalan saya.

Namun khayalan saya untuk membeli berkoyan-koyan coklat selepas tour tamat tidaklah terbantut. Yang sebenarnya tidaklah saya dapat membeli berkoyan-koyan coklat. Untuk beberapa jenis coklat bar, coklat candy, dan beberapa jenis cenderamata sahaja, saya sudah menghabiskan sebanyak NZ43.00 (itu belum termasuk GST lagi). Rabak poket dibuatnya...TTT_TTT

Akhirnya, setelah berpuas hati dan mendapat apa yang dihajati, maka kami berdua pun mula beredar dari Cadbury World. Masa untuk pulang ke hotel semula.

Tak sabarnya....

-Bersambung-

2 comments:

Rashidah Ibrahim said...

Ingatkan timbunan coklat betul tadi hi hi... tertipu juga..

Siti R said...

Hihi... ;)