Wednesday, May 22, 2013

Kembara Solo

Saya sebenarnya cemburu dengan orang-orang yang berani mengembara secara solo. Apalagi jika yang mengembara itu perempuan. Berkali-kali ganda rasa cemburu itu datang.

Saya, self-acclaimed "perempuan pengembara" tapi belum berani mengembara secara solo. Sedih, kan?

Dalam pada saya hendak mengumpul keberanian itu, saya pun membeli sebuah buku tulisan Wan Hassan Wan Ismail bertajuk 60 Tip Mengembara. Salah satu tip yang dikongsi oleh beliau adalah tip no. 25: Elakkan  mengembara seorang diri. Hah!

Kalau hendak disenaraikan, rasanya ada banyak sebab mengapa mengembara seorang diri itu tidak digalakkan. Yang pasti, sebab utama adalah faktor keselamatan. Jika tidak, masakan Rasulullah SAW memberi peringatan akan hal ini dalam hadis beliau yang bermaksud: 

"Jika manusia mengetahui bahaya musafir sendirian sebagaimana aku ketahui, tentu mereka enggan bermusafir walau satu malam sendirian." - Riwayat Bukhari no. 2776 (60 Tip Mengembara m/s 54).

Jadi, kesimpulannya di sini, jika hendak melancong atau mengembara, eloklah pergi bersama-sama teman. Teman yang dibawa itu pula seelok-eloknya sesuai dengan diri kita dan yang sanggup menghadapi segala rintangan dan cabaran sepanjang pengembaraan. Jika didapati dia/mereka tidak menepati ciri-ciri yang kita mahukan, bolehlah 'diceraikan' daripada aktiviti melancong/mengembara di masa hadapan.

Nota: Entri ini sebagai lanjutan jawapan atas pertanyaan tetamu blog ini yang telah meninggalkan jejak di 'Shoutbox' lebih kurang sebulan yang lepas. Maaf ya lambat bagi respons. Apa-apa pun terima kasih atas pertanyaan dan secara tidak langsung memberi 'writing prompt' untuk saya update blog ini :))  

5 comments:

niL said...

Siti, jom kite try! hehe

Emy Tak Kecik said...

kita rasa tak kan travel solo...takuttt sebenarnya hehehe

jom travel sama :)

Siti R said...

Nil & Emy...jom2...tapi thn depan la sbb thn ni full...(ini semua poyo..haha)

cik cerita said...

Hi siti

best baca blog u.Tetiba rasa nak melancong seorang diri

Siti R said...

Hi Cik Cerita,

Terima kasih :)

Kalau ada keberanian, teruskanlah...Saya memang tak berani lagi nak melancong sorg diri...huhu