Monday, July 12, 2010

Cuti-cuti China: Hari Ketiga - Bahagian 1

Hari Ketiga - 25/4/2010

Hari Baru Bermula 

Tembok Besar China (Great Wall). Hmmm...siapa yang tidak mahu ke sana ya? Sementelah lagi ia telah disenaraikan sebagai salah satu daripada 7 keajaiban dunia yang baharu pada tahun 2007. Saya juga menyimpan impian untuk ke sana. Pagi ini impian itu akan saya laksanakan dengan izin-Nya. Saya sangat teruja!

Maka seawal pagi iaitu lebih kurang pukul 7 yang tidaklah begitu awal mengikut standard negara China (di sana pukul 5 pagi sudah terang benderang seperti pukul 7 pagi di Malaysia), saya dan Chik turun dari bilik hostel. Sampai di lobi, tidak disangka-sangka kami terserempak lagi dengan pasangan dari Malaysia yang menegur kami di Houhai Lake pada malam pertama kami sampai di Beijing. Dunia ini sederhana kecil (tiada kena-mengena dengan novel Bahruddin Bekri), rupa-rupanya mereka juga menyewa di hostel yang sama. Kuat betul jodoh kami dengan mereka...ahaks...

Setelah berbual ringkas, kami tinggalkan pasangan dari Malaysia tersebut dan berjalan kaki menuju ke Stesyen Qianmen. Destinasi kami ialah Stesyen Xizhimen yang terletak bersebelahan dengan Beijing North Station. Saya merasa sedikit bimbang kerana langit kelihatan mendung dan cuaca pula agak sejuk berbanding dengan dua hari yang lepas. Bimbang juga jika jaket hitam yang saya pakai tidak mampu melindungi tubuh daripada sejuk kerana ia tidak begitu tebal. Selain daripada itu saya tiada baju sejuk yang lain, jadi saya hanya membawa shawl. Agak mengigil juga semasa saya berjalan menuju ke Beijing North Station dari Stesyen Xizhimen.

Sampai di stesyen, kami sudah terlepas tren pukul 7.26 pagi. Jadi, kami membeli tiket untuk tren seterusnya yang dijadualkan bertolak pada pukul 9.33 pagi ke Badaling (salah satu daripada bahagian Great Wall yang menjadi tumpuan pelancong). Harga tiket adalah RMB17 untuk kelas pertama, manakala kelas kedua berharga RMB14.

Ada banyak masa lagi sementara menunggu waktu bertolak. Rasa menyesal pula tidak membawa apa-apa bahan bacaan untuk dibaca untuk mengisi masa yang terluang. Tetapi saya tidak kekok sangat kerana saya perhatikan tiada seorang pun orang China yang berada di ruang menunggu yang menghabiskan masa dengan membaca. Bukan sahaja di sini, malah sepanjang saya menggunakan pengangkutan awam terutama sekali Beijing Subway, saya tidak pernah lagi melihat orang China membaca...cuma sekali sahaja saya melihat seorang wanita membaca surat khabar. Saya rasa saya perlu memperkenalkan aktiviti Baca@Subway kepada masyarakat Beijing. Saya yakin kerajaan China akan menghargai usaha saya itu nanti.

Errr...Ok, saya cuma berangan. Hakikatnya, saya lebih kurang sama sahaja seperti mereka. Tetapi, janganlah pandang serong kepada saya. Saya cuma menyesuaikan diri dengan masyarakat Beijing. Kata orang; masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguak. Begitulah saya lebih kurangnya...hohoho...

Brrrr...Sejukkk!!!

Kami bertolak ke Badaling tepat pada pukul 9.33 pagi. Kami dijangka sampai pada pukul 10.42 pagi di Stesyen Keretapi Badaling. Sepanjang perjalanan, tren cuma berhenti sekali di stesyen yang saya tidak ingat namanya. Pemandangan agak membosankan pada mulanya. Tetapi apabila hampir sampai ke Badaling, saya (tidak termasuk Chik) dan para penumpang yang lain disajikan dengan pemandangan yang sungguh indah dan menakjubkan. Saya sibuk mengambil gambar manakala Chik pula sibuk melayan layar mimpinya (agaknyalah). Jealous sungguh saya dengan Chik, asalkan ada peluang dia tidak akan melepaskan peluang untuk melelapkan mata. Saya tidak boleh, apatah lagi saya sudah tahu (melalui research di internet) yang kami akan disajikan dengan pemandangan yang indah sebaik sahaja tren mula mendaki gunung. Sayang kalau tidak diabadikannya ke dalam kamera di samping memuji kehebatan dan kekuasaan Allah dalam mencipta alam yang begitu indah ini. 

Dalam pada mengagumi ciptaan Allah, saya dilanda kerisauan sekali lagi apabila melihat orang-orang di luar yang memakai baju sejuk yang tebal-tebal. Saya pasti di luar sana sangat sejuk. Ada kemungkinan besar saya akan mati kesejukan sebaik sahaja keluar daripada tren. Ok, saya mengarut lagi. Saya tidaklah mati kesejukan (kalau tidak, tiadalah travelog ini, duh!), cuma mengigil sahaja. Keluar sahaja daripada tren memang sangat terasa kesejukannya. Saya tidak tahu suhu sebenar pada waktu itu, tetapi apa yang boleh saya beritahu; kalau bercakap, wap akan keluar berkepul-kepul dari mulut.

-Akan bersambung- (^__^)V 

No comments: